Αλβανία: Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Τιράνων-Δυρραχίου

Αλβανία: Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Τιράνων-Δυρραχίου

Η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας, Belinda Balluku, υπέγραψε την Τετάρτη τη σύμβαση για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου σιδηροδρόμου Τιράνων-Δυρραχίου.

«Η κατασκευή του σιδηροδρόμου Τιράνων Δυρραχίου και η σύνδεση των 5,7 χλμ με το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων Rinas», δήλωσε η υπουργός Balluku, «είναι μια στρατηγική επένδυση που μετά από δεκαετίες κενές ανοίγει το κεφάλαιο της αναγέννησης του αλβανικού σιδηροδρόμου, με άξονα προτεραιότητας που συμπίπτει με το όραμα της ευρωπαϊκής μητρόπολης Τιράνων Δυρραχίου.

Οι εργασίες για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 30 μήνες καθιστώντας την έτοιμη το καλοκαίρι του 2023.

«Το έργο για την κατασκευή του σιδηροδρόμου των Τιράνων Δυρραχίου και τη σύνδεση με το Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας της κυβέρνησης που ορίζονται στα εθνικά στρατηγικά σχέδια. Προβλέπει τη βελτιωμένη σύνδεση δικτύων μεταφορών και ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια και χρησιμεύει ως κινητήριος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η υπουργός Balluku.

Η κατασκευή αυτού του σιδηροδρόμου καλύπτει την περιοχή με τη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Η σιδηροδρομική γραμμή Τιράνων Δυρραχίου μειώνει σημαντικά την απόσταση των δυο πόλεων σε 22 λεπτά και από τα Τίρανα προς το αεροδρόμιο Rinas, μόνο σε 12 λεπτά.

Επίσης, η λειτουργία αυτής της γραμμής επηρεάζει την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την κυκλοφορία.

«Θα επηρεάσει σημαντικά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προβλέπεται να απασχοληθούν 2.200 εργαζόμενοι και από τη χρήση του εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση θα είναι περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», σύμφωνα με την Balluku.

Στον διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μου με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο Rinas, συμμετείχαν 22 εταιρείες.

Η μεγάλη ιταλική εταιρεία «INC S.P.A με πολυετή εμπειρία έχει παρουσιάσει την καλύτερη τεχνική και οικονομική προσφορά», δήλωσε η Balluku.

Ο Matteo Colangeli, διευθυντής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στα Τίρανα, τόνισε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τον αντίκτυπο που έχει αυτό το έργο υποδομής στη χώρα όσον αφορά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις, συνδέοντας ένα από τα κύρια λιμάνια των Δυτικών Βαλκανίων με τα Τίρανα.

Τόνισε επίσης ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών στην πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή της Αλβανίας.

«Ένα καλό και λειτουργικό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σημαντικό για κάθε ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή οικονομία και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Αλβανία για μελλοντικά έργα σε αυτόν τον τομέα. Η προτεραιότητα θα είναι η σύνδεση αυτής της γραμμής με το νέο σταθμό, στο κέντρο των Τιράνων, ο οποίος χρηματοδοτείται μέσω επιχορήγησης της ΕΤΑΑ, και η σύνδεση με το Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Colangeli./ibna