Ρουμανία: Δεκάδες Ρουμάνοι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Cancun του Μεξικό

Ρουμανία: Δεκάδες Ρουμάνοι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο Cancun του Μεξικό

Δεκάδες Ρουμάνοι πολίτες έχουν εγκλωβιστεί από τις 30 Ιανουαρίου σε αεροδρόμια του Μεξικού, όπου οι Αρχές τους πήραν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα τηλέφωνα, και δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, περίπου 50 Ρουμάνοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Cancun, εν αναμονή πτήσης επιστροφής τους στη χώρα τους.

«Οι ρουμανικές Αρχές δεν αμφισβητούν το κυρίαρχο δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών Μεξικού όσον αφορά στην απόφαση χορήγησης του δικαιώματος εισόδου στο ίδιο έδαφος, υποχρεωτικό όμως είναι οι αποφάσεις αυτές να μην είναι αυθαίρετες, αλλά να λαμβάνονται στη βάση ατομικών εκτιμήσεων, αναλόγως περιπτώσεως, και να μη δημιουργούν προσβλητικές συνθήκες».

Μετά από πολλαπλά περιστατικά άρνησης, τις τελευταίες ημέρες, εισόδου στο Μεξικό, πολλών Ρουμάνων τουριστών, η ηγεσία του Ρουμανικού ΥΠΕΞ συνομίλησε με τον Πρέσβη του Μεξικού στο Βουκουρέστι, εκφράζοντας την ανησυχία και τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις αποφάσεις των μεξικανικών Αρχών όσον αφορά στην είσοδο Ρουμάνων τουριστών στο Μεξικό και τη μεταχείριση που υφίστανται οι Ρουμάνοι πολίτες κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να διευκρινιστούν άμεσα τα αίτια της απόφασης των μεξικανικών Αρχών να μην επιτρέψουν την είσοδο στο μεξικανικό έδαφος και την επείγουσα λήψη μέτρων προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Ρουμάνων πολιτών. Με παρέμβαση του επίτιμου Προξένου της Ρουμανίας στο  Cancun, ομάδα που εστάλη στο αεροδρόμιο, μοίρασε τρόφιμα και νερό στους εγκλωβισμένους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει επίσης, ότι στην ιστοσελίδα του είναι διαθέσιμες, στη στήλη με ταξιδιωτικές οδηγίες σχετικές με Covid-19, οι οδηγίες των μεξικανικών Αρχών, σύμφωνα με τις οποίες στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που δύνανται να αποδείξουν ότι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους και επισημαίνει ότι ο τουρισμός δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την κατηγορία. Όσοι δεν δύνανται να αποδείξουν ότι ταξιδεύουν για σοβαρούς λόγους δεν δύνανται να εισέλθουν στη χώρα και επιστρέφουν στον τόπο κατοικίας τους με την πρώτη διαθέσιμη πτήση.

Στο αεροδρόμιο του Cancun οι Αρχές προέβησαν μάλιστα σε πολύ αυστηρότερους ελέγχους, επειδή η πόλη βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη επιδημιολογικού κινδύνου./ibna