Β-Ε: Επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου προς την ηγεσία της RSNA για ακύρωση καταστατικών σε καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου

Β-Ε: Επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου προς την ηγεσία της RSNA για ακύρωση καταστατικών σε καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Valentin Izko απέστειλε επιστολή στους ηγέτες του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) και τους επικεφαλής όλων των συνελεύσεών της, ζητώντας να ακυρωθούν εντός τριών μηνών τα καταστατικά που εκδόθηκαν από αυτό το όργανο σε όσους καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου.

Στην επιστολή του, ο Inzko υπενθύμισε ότι στις 24 Οκτωβρίου 2016 η οργανωτική επιτροπή που συστάθηκε για να εορτάσει την 25η επέτειο του θεσμού και του έργου της Εθνοσυνέλευσης της RS απένειμε ειδικά καταστατικά και αναγνωρίσεις σε πολλά ιδρύματα, οργανισμούς και άτομα, τα οποία παρουσίασε ο Nedeljko Čubrilović υπό την ιδιότητά του ως ομιλητή του RSNA. «Μεταξύ αυτών που τα δέχτηκαν ήταν όλοι οι πρώην ομιλητές της Εθνοσυνέλευσης και τα μέλη της Πρώτης Προεδρίας της RS, συμπεριλαμβανομένων των Radovan Karad Karić, Momčilo Krajišnik και Biljana Plavšić, των οποίων οι ενέργειες συγκλόνισαν τον κόσμο κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης και προκάλεσαν αδιανόητο ανθρώπινο πόνο. Όπως ξέρετε, οι Karadžić, Krajišnik και Plavšić καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία», αναφέρει η επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε.

Προσέθεσε ότι «η θεοποίηση των εγκληματιών πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αποθέωσης με τη μορφή με την οποία το είδαμε στις 24 Οκτωβρίου 2016, έχει άμεσες επιπτώσεις και προκαλεί αυτούς που βίωσαν τις συνέπειες του πολέμου, ενώ κηλιδώνει τη μνήμη των θυμάτων.»

«Μακροπρόθεσμα, αποσταθεροποιεί την περιοχή και απειλεί τις προοπτικές συμφιλίωσης στη Β-Ε,» δήλωσε ο Inzko.

Ο Inzko σημείωσε ότι η απομάκρυνση της πλακέτα του καταδικασθέντος εγκληματία πολέμου Radovan Karadžić από τις εγκαταστάσεις του φοιτητικού κοιτώνα στο Pale κοντά στο Σεράγεβο ήταν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η εν λόγω δημιουργεί μια εξαιρετική ευκαιρία για το RSNA να συνεχίσει υπό την ηγεσία σας σε αυτό το μονοπάτι και να δείξει πολιτική ωριμότητα, ηθική ευθύνη και μετριοπάθεια προς το μέλλον, ανακαλώντας τα καταστατικά με παρασημοφορήσεις που απονεμήθηκαν στους καταδικασμένους εγκληματίες πολέμου Karad Karić, Krajišnik και Plavšić που θα τοποθετούσαν εσάς προσωπικά και το θεσμό του οποίου ηγείστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δίνω σε εσάς και το RSNA περίοδο τριών μηνών, μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021, για να το πράξετε,» σημειώνει ο Inzko σε επιστολή προς τον Čubrilović.

Οι αντιδράσεις στην επιστολή ποικίλλουν ανάλογα με την πολιτική πτέρυγα. Οι Βοσνιακοί πολιτικοί χαιρέτισαν την επιστολή λέγοντας ότι έπρεπε να έρθει νωρίτερα και ότι ο Inzko επιτέλους έκανε κάτι για να βελτιώσει την κατάσταση στο κράτος. Σέρβοι πολιτικοί καταδίκασαν την επιστολή, με ορισμένους να λένε ακόμη και ότι ο Inzko πρέπει να έρθει στο RSNA και να υποβάλει την πρωτοβουλία αυτοπροσώπως. /ibna