Σερβία: Τηλεφωνική επικοινωνία Vučić – Putin

Σερβία: Τηλεφωνική επικοινωνία Vučić – Putin

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vučić, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin. Οι δύο πολιτικοί δήλωσαν από κοινού ότι κανείς δεν μπορεί να σπάσει τη φιλία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι σταθερές και σε ανοδική πορεία.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Σέρβος Πρόεδρος Vučić ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Putin για την υποστήριξή του στον αγώνα κατά του κορvνoϊού, και ιδιαίτερα για τη χορήγηση του εμβολίου Sputnik V, επειδή συνέβαλε στη Σερβία να πρωτοστατήσει στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ο Πρόεδρος Vučić ζήτησε από τον Πρόεδρο Putin να βοηθήσει ώστε να λάβει η Σερβία επιπλέον ποσότητες του ρωσικού εμβολίου το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Σέρβοι πολίτες να λάβουν αξιόπιστη προστασία έναντι του κορωνοϊού στο εγγύς μέλλον. Τόνισε επίσης ότι η Σερβία, με τη βοήθεια ειδικών από τη Ρωσία, θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις για την ανεξάρτητη παραγωγή εμβολίων.

Οι δύο πολιτικοί, σε μια μακρά φιλική συζήτηση, συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που καλύπτουν τους τομείς της διμερούς συνεργασίας, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς καταστάσεις.

Vučić και Putin δήλωσαν ότι Σερβία και Ρωσία επιβεβαίωσαν έναν υψηλό βαθμό αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας κατά την τελευταία περίοδο, που χαρακτηρίζεται από τις δυσκολίες που επέφερε ο κορωνοϊός. Ο Πρόεδρος Vučić εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Putin για το μήνυμα που διάβασε ο Υπουργός Sergey Lavrov στο Ναό του Αγίου Σάββα.

Ο Πρόεδρος Vučić επιβεβαίωσε ότι η Σερβία προτίθεται να αναπτύξει περαιτέρω στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία και δήλωσε ότι οι ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται. Είπε λοιπόν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αύξηση του εμπορίου, στην ολοκλήρωση των τρεχόντων και την έναρξη νέων κοινών έργων ενέργειας και υποδομών και στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας, με τον Putin να τονίζει τη σημασία του έργου της Διακυβερνητικής Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Vučić τόνισε τη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου Balkan Stream, ο οποίος συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα της Σερβίας.

Συζητώντας την περιφερειακή κατάσταση με τον Πρόεδρο Putin, ο Πρόεδρος Vučić ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρόεδρο για την ασταμάτητη προσωπική του υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, καθώς και για την ενεργή υποστήριξη του ρωσικού κράτους στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και τα Μετόχια. «Η Ρωσία κατανοεί τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την ετοιμότητα της Σερβίας για διάλογο και συμβιβασμό ως το μόνο τρόπο επίλυσης των ανοιχτών ζητημάτων», δήλωσε ο Aleksandar Vučić./ibna