Ρουμανία: Την Ισπανίδα Υπουργό Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Aurescu

Ρουμανία: Την Ισπανίδα Υπουργό Εξωτερικών υποδέχτηκε ο Aurescu

Επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποιεί σήμερα η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Συνεργασίας, Arancha González Laya, κατόπιν προσκλήσεως του Ρουμάνου ομολόγου της, Bogdan Aurescu.

Η επίσκεψη έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη της Ισπανίδας αξιωματούχου στο εξωτερικό αλλά και την πρώτη που δέχεται ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών. Πραγματοποιείται δε σε μια χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 140 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων, αφορμή για ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικο-διπλωματικών γεγονότων, δημόσιας και πολιτιστικής διπλωματίας για τον εορτασμό της επετείου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί, ο Aurescu τόνισε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς σε επίπεδο στρατηγικής σχέσης και ευχαρίστησε τις ισπανικές Αρχές για τη στήριξη της πολυάριθμης κοινότητας των Ρουμάνων που ζουν στην Ισπανία, η οποία, όπως τον διαβεβαίωσε η Ισπανίδα αξιωματούχος, είναι καλά ενταγμένη στην  κοινωνία της χώρας που τη φιλοξενεί.

Ο Ρουμάνος αξιωματούχος ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή προετοιμάζει την πρώτη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές καλοκαιριού, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Στο περιθώριο της συνεδρίασης θα οργανωθεί και ένα οικονομικό forum, για τη διαφοροποίηση και διεύρυνση των οικονομικών και τομεακών σχέσεων. Η Ρουμανία ενδιαφέρεται για νέες ισπανικές επενδύσεις και  συνεργασία στον τομέα της υψηλής καινοτόμας τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν θέσει οι Ρουμάνοι οι οποίοι ζουν στην Ισπανία και αφορούν ιδίως τη διπλή υπηκοότητα. Επίσης, θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας όπως οι εμβολιασμοί κατά Covid-19 (χωρίς καμία αναφορά στην πρόταση για το πιστοποιητικού εμβολιασμού στις δηλώσεις), η Διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ, θέματα ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και ζητήματα που σχετίζονται με το Ταμείο ανάκαμψης.

Εξετάστηκαν ακόμα διεθνή ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας και η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με την ευκαιρία αυτή, ο Aurescu ευχαρίστησε την Ισπανία για την εναέρια “αστυνόμευση” του χώρου πάνω από τη Ρουμανία τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. και χαιρέτισε την  πρωτοβουλία της Μαδρίτης να φιλοξενήσει την επόμενη χρονιά -που συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ- τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία και την υπόθεση Navalny, που όπως τόνισε ο Aurescu, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος όπως και όλοι οι ειρηνικοί διαδηλωτές. Επίσης θέματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, με τον  Ρουμάνο Yπυργό να τονίζει ότι η χώρα του υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και των μεν και της δε. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπου, όπως ανέφερε ο Aurescu, οι θέσεις των χωρών μας συμπίπτουν, καθώς και θέματα παγωμένων διενέξεων.

Τέλος ο  Ρουμάνος αξιωματούχος ευχαρίστησε την Ισπανία για τη στήριξή της στη ρουμανική υποψηφιότητα για ένταξη στο ΟΟΣΑ και δήλωσε ότι οι συνομιλίες των δυο αξιωματούχων θα συνεχιστούν και μετά τη συνέντευξη Τύπου. Πριν τις συνομιλίες με τον Aurescu η Ισπανίδα αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Florin Citu, ενώ μετά είχε προγραμματιστεί συνάντηση στο Cotroceni με τον Πρόεδρο Klaus Iohannis.

Από την πλευρά της, η Ισπανίδα υπουργός τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας της για την ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, τόνισε τη συνεισφορά των Ρουμάνων πολιτών στην ισπανική κοινωνία και δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ζήτημα της διπλής ταυτότητας. Τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ισπανικής οικονομικής παρουσίας στη Ρουμανία και της αναζήτησης συνεργειών στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης, καθώς και της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας.

«Θέλουμε να συζητήσουμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν στη μετανάστευση και το άσυλο», δήλωσε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, «γιατί αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις».

Όσον αφορά στην άμυνα, χαρακτήρισε  την ισπανική παρουσία στη Ρουμανία ως μικρή μόνον ένδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η χώρα της τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο ΝΑΤΟ. Κλείνοντας τις δηλώσεις της, η Arancha González Laya είπε στον Bogdan Aurescu ότι τον περιμένει στην Ισπανία τον Ιούνιο./ibna