Κροατία: Διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ ενάντια σε «μεροληπτικά μέτρα»

Κροατία: Διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ ενάντια σε «μεροληπτικά μέτρα»

Την Τετάρτη, σε διαδήλωσε που διοργάνωσε η επιχειρηματική ένωση «Η Φωνή των Επιχειρηματιών» (UGP) στο Ζάγκρεμπ, οι διαδηλωτές ζήτησαν την άρση των διακρίσεων, την ανάκληση πρόσθετων φόρων και υποχρεωτικών τελών μέλους, παράλληλα με την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ. Παρόλο που η ένωση UGP ζήτησε την τήρηση των προστατευτικών μέτρων κατά του COVID-19, αρκετοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν χωρίς μάσκες, ενώ η διατήρηση της απαραίτητης φυσικής απόστασης αποδείχθηκε μάλλον αδύνατη.

Ο επικεφαλής του UGP Hrvoje Bujas επρόκειτο να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους, ωστόσο ο εκπρόσωπος Dražen Oreščanin ανακοίνωσε ότι ο Bujas δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη διαμαρτυρία, καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης την οποία οι διοργανωτές περιέγραψαν ως ένα «βρυχηθμό των επιχειρηματιών που θα συγκλονίσει την Κροατία!», δόθηκε η ευκαιρία σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και σε εργαζομένους και πολίτες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Η επιχειρηματική ένωση κατηγορεί την κυβέρνηση και την εθνική ομάδα διαχείρισης της κρίσης του COVID-19 ότι τους απογοήτευσε.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Oreščanin είπε ότι κάλεσαν την κυβέρνηση να παράσχει στους ιδιοκτήτες που ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους αποζημίωση και τουλάχιστον μία εφάπαξ επιχορήγηση, καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονταν για την επιβίωσή τους μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους λόγω της πανδημίας.

Το πλήθος ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομίας Tomislav Ćorić.

Η διαδηλώτρια Ana Lisak, η οποία προέρχεται από τη βιομηχανία της εστίασης, δήλωσε στο HINA ότι ο τομέας αυτός είχε σημειώσει πτώση 70%, προσθέτοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του γεγονότος ότι είχε απαγορευτεί η εξυπηρέτηση σε εξωτερικούς χώρους. Υπενθύμισε ότι πολλές επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η εκπρόσωπος της ένωσης εστιατορίων του Ζάγκρεμπ Žaklina Troskot δήλωσε στο HINA ότι τα επιβαλλόμενα από το κράτος μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας ήταν «μεροληπτικά και εντελώς άδικα».

«Πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες της κυβέρνησης πως (η απαγόρευση στους) δύο τομείς –η βιομηχανία εστίασης και φυσικής κατάστασης– θα προστατεύσουν τους ανθρώπους από την πανδημία είναι απαράδεκτη και είμαστε απελπισμένοι». Προσέθεσε ότι κάθε είδους βοήθεια ήταν ευπρόσδεκτη.

Στην αρχή του συλλαλητηρίου, αρκετές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Hrvoje Zekanović, Željko Sačić, Marko Milanović Liter, Zlatko Hasanbegović από τη δεξιά, καθώς και πολιτικοί της αντιπολίτευσης από την Αριστερά, όπως η Marijana Puljak, εντοπίστηκαν μεταξύ των διαδηλωτών στην πλατεία. /ibna

 

Πηγή: HINA