Σλοβενία: Κάλεσμα Pahor για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Σλοβενία: Κάλεσμα Pahor για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Σλοβενίας Borut Pahor για συνάντηση με τους ηγέτες των κομμάτων αντιμετώπισε ζητήματα από νωρίς, καθώς δύο κοινοβουλευτικά κόμματα, η Marijan Šarec List (LMŠ) και η Αριστερά, αρνήθηκαν να απαντήσουν στην πρόσκληση.

Σκοπός της συνάντησης είναι να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να επικεντρωθεί η χώρα στην επιδημία, την ανάκαμψη μετά την πανδημία και την Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ. Παρά την άρνηση των δύο κομμάτων, ο Pahor εξακολουθεί να έχει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση.

Επέκτεινε την πρόσκληση στους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων μαζί τους για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την κοινή συνεδρίαση.

Ο Pahor πιστεύει ότι το κάλεσμά του έρχεται τη σωστή στιγμή, μετά από μια πρώτη νύξη πέρυσι. Είπε ότι ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός όταν οι πολιτικοί αρχηγοί διατηρούν αντίθετες απόψεις. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διάλογος έχει ιδιαίτερο βάρος και νόημα.»

Ο πρόεδρος πιστεύει ότι οι τρέχουσες οξυνόμενες πολιτικές διαφορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των κομμάτων να επανεξετάσουν από κοινού τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάκαμψη μετά την κρίση και να συμφωνήσουν σε στρατηγικά θέματα για τη Σλοβενική Προεδρία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Pahor δε συμβουλεύθηκε κανέναν αρχηγό κόμματος πριν αποστείλει την πρόσκληση, όπως είχε ισχυριστεί το κόμμα της αντιπολίτευσης Marjan Šarec List (LMŠ) στην απάντησή του.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της DeSUS Karl Erjavec ευχαρίστησε τον Pahor για την πρόσκληση. Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο για την ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Erjavec πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να διεξαχθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση μετά την ψηφοφορία, με τον Pahor να συμφωνεί.

Το γραφείο Τύπου του Pahor ανακοίνωσε ότι και οι δύο θέσεις ήταν θεμιτές, τονίζοντας ωστόσο ότι «η απόρριψη του διαλόγου κατ’ αρχήν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό, ο οποίος φαίνεται να μην ευνοεί κανέναν.»

Παρ ‘όλα αυτά, ο Pahor  θα προσπαθήσει η συνάντηση να συμβάλει στην πολιτική της Σλοβενίας να επιτύχει μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης απέναντι σε καίριες προκλήσεις.

Πιστεύει ότι αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια πιο ανεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική καθημερινότητα, την οποία θεωρεί σημαντική τόσο εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης όσο και στον απόηχό της.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša βλέπει την πρόσκληση του Pahor ως καλοπροαίρετη και ουδέτερη, με τον Pahor να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της αντιπολίτευσης (SNS) Zmago Jelinčič.

Ο συνασπισμός Νέα Σλοβενία ​​(NSi) χαιρέτισε επίσης την πρωτοβουλία, με τον αρχηγό Matej Tonin να δηλώνει ότι όλα τα κόμματα πρέπει να αγωνιστούν για μια κοινή προσέγγιση για την επιδημία, για τη στρατηγική εξόδου της χώρας και για την ανεκτικότητα. Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι μέσω του διαλόγου. /ibna