Τουρκία: Επικοινωνία Kalin και Sullivan

Τουρκία: Επικοινωνία Kalin και Sullivan

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας και εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, όπου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις.

Σε μια περίοδο όπου ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, έχει επιδοθεί σε μια κούρσα επικοινωνίας με ομολόγους του, αλλά χωρίς επικοινωνία με τον Mevlut Cavusoglu, η επικοινωνία Kalin Sullivan σύμφωνα με αναλυτές δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, στο ανώτατο επίπεδο της διοίκησης Biden, προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την τουρκική πλευρά, εκτός από τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι δυο ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν  για σχεδόν μια ώρα, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Αφγανιστάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία, τη Λιβύη και την πανδημία του COVID-19.

Kalin και Sullivan συμφώνησαν στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη, και σημείωσαν ότι ο κοινός και αποτελεσματικός αγώνας ήταν απαραίτητος για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων.

Συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοδυτική πόλη Idlib της Συρίας, με τους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι μια νέα εισροή προσφύγων θα προκαλούσε περιφερειακή αστάθεια και ανθρωπιστική κρίση κάτι που απαιτεί απτά και γρήγορα μέτρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν για τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που αναμένεται να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη δήλωση.

Kalin και Sullivan συμφώνησαν στην ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και την λήψη μέτρων που θα ενισχύουν την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ κατά την προσεχή περίοδο, παραμένοντας σε στενή επαφή και χρησιμοποιώντας τα ανοιχτά κανάλια διαλόγου για εποικοδομητική συνεργασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τουρκία χαιρέτισε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού (COP21) κάτι που έχει μεγάλη σημασία για να υπάρχει διεθνής αλληλεγγύη στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κοινές προσπάθειες είναι απαραίτητες για την επίλυση των διαφορών μέσω μιας νέας προοπτικής, σχετικά με ζητήματα όπως η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως συριακό μέρος της τρομοκρατικής ομάδας του PKK./ibna