Κύπρος: Ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται

Κύπρος: Ο ένας φεύγει ο άλλος έρχεται

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από την Κύπρο όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Κύπρο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab προσγειώνεται στο νησί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου για διήμερη επίσκεψη. Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στην Κύπρο μεταβαίνει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Ο Mevlut Cavusoglu ολοκλήρωσε την διήμερη επίσημη επίσκεψη του στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όπου είχε συναντήσεις την Δευτέρα και την Τρίτη με τις τουρκοκυπριακές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα ο Τούρκος Υπουργός συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της τουρκοκυπριακής ηγεσίας Onder Sennaroglu και αργότερα από τον λεγόμενο Πρωθυπουργό της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ersan Saner, όπου συζήτησαν την κοινή ατζέντα, ιδίως για το Κυπριακό.

Ο Mevlut Cavusoglu την Τρίτη έγινε δεκτός από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar όπου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις συνομιλίες σημείωσε  πως η αναζήτηση για λύση στο Κυπριακό επί 52 χρόνια απέτυχε εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής διοίκησης η οποία «δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και την ΤΔΒΚ».

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Crans Montana, τόσο η Τουρκία όσο και η «ΤΔΒΚ» δήλωσαν ότι αυτές ήταν «οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία, δεν θα διαπραγματευτούμε για την ομοσπονδία την επόμενη περίοδο».

«Τώρα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις βάσει της κυριαρχικής ισότητας. Αν υπάρχει κυρίαρχη ισότητα τότε μπορούν να υπάρξουν και δυο κράτη», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Υπάρχουν ήδη δύο κοινότητες στο νησί της Κύπρου, δύο λαοί, δύο πολιτείες» σημείωσε ο Cavusoglu προσθέτοντας ότι «υπάρχει λοιπόν μια de facto κατάσταση είτε το αναγνωρίζουν είτε όχι. Αυτό πρέπει να επισημοποιηθεί».

Σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Cavusoglu είπε ότι το ήμισυ του ζητήματος θα επιλυθεί εάν μπορέσουν να βρουν μια λύση για την κατανομή των εσόδων των φυσικών πόρων στην Κύπρο.

Ο Cavusoglu πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πρότεινε στην ΕΕ πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορούν να έρθουν όλες οι μεσογειακές χώρες. Υπάρχουν ακόμη εταιρείες που δρουν στη Μεσόγειο, αυτές οι χώρες και αυτές οι εταιρίες πρέπει να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Cavusoglu σ’ ότι αφορά την συμμετοχή τόνισε ότι η συνάντηση πρέπει να παρακολουθείται από τις δύο πλευρές [ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή] ή σε ξεχωριστή πλατφόρμα. «Με άλλα λόγια, και τα δύο μέρη μπορούν να συμμετάσχουν ή κανένα από αυτά», τονίζοντας ότι η Τουρκία προτιμά «και τα δύο μέρη να συμμετέχουν και να βρουν μια λύση για δίκαιη κατανομή».

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar είπε πως το γεγονός ότι ταυτίζονται 100% οι απόψεις της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» σχετικά με το Κυπριακό τους δίνει δύναμη, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα διοργανωθεί υπό την ηγεσία του ΟΗΕ τον Μάρτιο.

Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη, Tatar και Spehar βλέπει ο Raab στην Κύπρο

Σημαντική για την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κρίνεται και η επίσημη επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο την Τετάρτη, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που επισκέφθηκε το Λονδίνο και συζήτησαν μεταξύ άλλων και το Κυπριακό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Dominic Raab, θα συναντηθεί  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Elizabeth Spehar αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το πλαίσιο των ΗΕ που θα καθορίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην επικείμενη άτυπη συνάντηση του Μαρτίου. Το πλαίσιο των συνομιλιών έχει μπει σε μια διαδικασία «διαπραγμάτευσης» μεταξύ των μερών, κοινοτήτων και εγγυητών, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει, καθώς Τουρκία, Τουρκοκύπριοι και Βρετανοί επιθυμούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από την αρχή ενώ Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι από εκεί που το άφησαν τα δυο μέρη το 2017.

Επικοινωνία Δένδια-Χριστοδουλίδη και επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Με το πέρας των επαφών του στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενημερώνοντας τον για τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογο του για το Κυπριακό, το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις προθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενόσω ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρισκόταν στο Λονδίνο έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στην Κύπρο όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να συζητήσουν προφανώς τα επόμενα βήματα τους στο Κυπριακό αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο./ibna΄