Β-Ε: Απόπειρα Ιταλής δημοσιογράφου να περάσει λαθραία παράνομους μετανάστες στην Κροατία

Β-Ε: Απόπειρα Ιταλής δημοσιογράφου να περάσει λαθραία παράνομους μετανάστες στην Κροατία

Μία Ιταλή δημοσιογράφος ονόματι Paola L. που συνόδευσε μια αποστολή Ιταλών ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κροατία συνδέθηκε με προσπάθεια ενορχήστρωσης παράνομης διέλευσης αρκετών μεταναστών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα σύνορα της Κροατίας, όπως επιβεβαίωσε η συνοριακή περιπολία της Β-Ε στο HINA την Τρίτη.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη στις 30 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια αστυνομικής περιπολίας στην συνοριακή περιοχή από την πλευρά της Β-Ε κοντά στο χωριό Bosanska Bojna.

Σύμφωνα με τον Svevlad Hoffmann, σύμβουλο του διευθυντή της Συνοριακής Αστυνομίας της Β-Ε, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η δημοσιογράφος είχε άδεια να παραμείνει στη Β-Ε και δήλωσε ότι ήταν σε επαφή με τους Ιταλούς συναδέλφους της που κάλυπταν την επίσκεψη Ιταλών Ευρωβουλευτών στην Κροατία και η συνοριακή περιοχή.

«Η δημοσιογράφος ζήτησε από τη συνοριακή περιπολία της Β-Ε να επιτρέψουν σε μια ομάδα παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στην Κροατία, ούτως ώστε οι ευρωβουλευτές να δουν πώς τους αντιμετωπίζει η Κροατική Αστυνομία,» δήλωσε ο Hoffmann.

Η συνοριακή περιπολία της Β-Ε απέρριψε το αίτημα και προειδοποίησε τη δημοσιογράφο ότι παραβίαζε τους κανονισμούς με την παρουσία της στην παραμεθόρια περιοχή, ζητώντας της να απομακρυνθεί, όπως έκανε μόνο για να επιστρέψει αργότερα συνοδεία 11 παράνομων μεταναστών από το Αφγανιστάν εγγεγραμμένων στη Β-Ε.

Η αστυνομία τους εμπόδισε να διασχίσουν τα σύνορα και τους επέστρεψε στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Velika Kladusa.

Ο Hoffmann εξήγησε ότι η έρευνα ήταν ακόμη υπό εξέλιξη και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ασκηθεί ποινική δίωξη στη δημοσιογράφο μετά το περιστατικό.

Τέσσερις Ιταλοί Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές, οι Pietro Bartolo, Brando Benifei, Pierfrancesco Majorino και Alessandra Moretti, συνοδευόμενοι από μια ομάδα δημοσιογράφων, ταξίδεψαν την περασμένη εβδομάδα στη συνοριακή περιοχή Κροατίας-Β-Ε ισχυριζόμενοι ότι ήθελαν να δουν πώς η κροατική αστυνομία αντιμετωπίζει τους παράνομους μετανάστες που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Η κροατική συνοριοφυλακή τούς σταμάτησε όταν προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα παράνομα.  /ibna