Ελλάδα: Διμερείς σχέσεις, Α. Μεσόγειο και Κυπριακό συζήτησε ο Δένδιας  στο Λονδίνο με Raab και Morton

Ελλάδα: Διμερείς σχέσεις, Α. Μεσόγειο και Κυπριακό συζήτησε ο Δένδιας  στο Λονδίνο με Raab και Morton

Το Λονδίνο επισκέφθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπου είχε συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογο του Dominic Raab και την Υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής Wendy Morton.

Η επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για δυο μέρες, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία έγινε μονοήμερη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις συναντήσεις του ο Έλληνας Υπουργός σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά Brexit εποχή και το Κυπριακό καθώς οι δυο χώρες είναι εγγυήτριες στην Κύπρο.

Μετά το πέρας των επαφών του ο Νίκος Δένδιας έκανε δηλώσεις στις οποίες σημείωσε ότι «κύριο θέμα των σημερινών επαφών μου ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην μετά-Brexit εποχή».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό στόχος είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, συμβατής με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ο Έλληνας Υπουργός όπως είπε, ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ότι «αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS. Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS».

Συνεχίζοντας είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, συζητήσαμε αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται, θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας μας, την οποία συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία. Ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.»

Σύμφωνα με Βρετανική διπλωματική πηγή που επικαλείται ο Έλληνας ανταποκριτής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ισαάκ Καριπίδης, το Λονδίνο ελπίζει πως η άτυπη διάσκεψη θα οδηγήσει σε ένα νέο επίσημο κύκλο διαπραγματεύσεων ενώ χαρακτήρισε «σημαντική» τη συμμετοχή όλων των πλευρών χωρίς προϋποθέσεις.

Όσο αφορά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού η ίδια πηγή τόνισε πως ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να εντοπίζει και να αναδεικνύει τα περιθώρια συγκλίσεων, κάτι που «μπορεί να γίνει με επίδειξη καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές» όπως χαρακτηριστικά είπε. /ibna