Βόρεια Μακεδονία: Ο Osmani διέκοψε την διαδικασία ορισμού του Πρέσβη Grkov στο Βελιγράδι

Βόρεια Μακεδονία: Ο Osmani διέκοψε την διαδικασία ορισμού του Πρέσβη Grkov στο Βελιγράδι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani, αιτήθηκε από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Talat Xhaferi, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την διακοπή της διαδικασίας ορισμού ως Πρέσβη στο Βελιγράδι του διπλωμάτη Vasko Grkov.

Ανεπίσημες πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ισχυρίζονται ότι ο Osmani ζήτησε από τον Xhaferi και το Κοινοβούλιο να ακυρώσουν τη σύνοδο των κοινοβουλευτικών οργάνων από τα οποία θα έπρεπε να δοθεί η άδεια για το διορισμό του Grkov ή για την απόσυρση του διορισμού του από την ημερήσια διάταξη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκαλύπτει τους λόγους για τη διακοπή της διαδικασίας διορισμού του Grkov, αλλά δεν αρνείται ότι ο διπλωμάτης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας λόγος για τον οποίο δεν θα είναι πρέσβης στο Βελιγράδι.

Είχε ήδη ανακοινωθεί ότι Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα πάει στον προορισμό του, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βόρειας Μακεδονίας ανακάλυψαν κινδύνους ασφαλείας και πληροφορίες για απειλές κατά της χώρας από τον διορισμό του ως Πρέσβη σε γειτονική χώρα.

Να σημειωθεί ότι το 2017 είχε προκληθεί διπλωματική κρίση μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, μετά τις καταγγελίες της σερβικής πλευράς για κατασκόπευση της Πρεσβείας της στα Σκόπια. Μια κρίση που ξεπεράστηκε μετά από λίγο διάστημα, αφού συναντήθηκαν Zaev και Brnabic στο Δυρράχιο της Αλβανίας στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων./ibna