Βουλγαρία: Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Radev

Βουλγαρία: Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Radev

Αντιδράσεις προκάλεσε στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας, η ανακοίνωση από την πλευρά του Προέδρου της χώρας Rumen Radev, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, στις Προεδρικές εκλογές, λίγες βδομάδες πριν την διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών.

Η ανακοίνωση του Radev γίνεται σχεδόν εννιά μήνες πριν από τις Προεδρικές εκλογές και χωρίς να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας (BSP).

Την ανακοίνωση σχολίασε η Πρόεδρος της Βουλής Tsveta Karayancheva ασκώντας κριτική στον Radev για έλλειψη διαλόγου με τους θεσμούς. Σύμφωνα με την ίδια η απόφαση του Προέδρου να είναι υποψήφιος μαζι με την Αντιπρόεδρο της χώρας Iliana Yotova, δεν θα επηρεάσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου, αλλά θα δεσμεύσει το GERB να κατέλθει στις εκλογές με μια ισχυρή υποψηφιότητα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Georgi Georgiev εξέφρασε απορία για την απόφαση του Προέδρου, σημειώνοντας ότι «θεωρούσα ότι θα παραδεχθεί τα μεγάλα λάθη που έκανε, τον ακραίο διχασμό του έθνους που προκάλεσε, και τελικά θα πει ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία».

Η Πρόεδρος της Πλατφόρμας Πολιτών «Ορθώσου Βουλγαρία» Maya Manolova δήλωσε στο Βουλγαρικό ραδιόφωνο ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Rumen Radev για δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Dimitar Ganev του Trend, η κίνηση του Radev να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του αυτή είναι την στιγμή είναι ένα μέσο πίεσης προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να λάβει θέση επί της υποψηφιότητας του.

Σε μια χρονική στιγμή όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα δίνει τον αγώνα του για την νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Radev του βάζει δύσκολα καθώς η εσωκομματική ηρεμία μπορεί να διαταραχτεί εντός του κόμματος.

Η ηγέτης του BSP άφησε στην άκρη τις διαφορές της με τον Rumen Radev και δεν θα ήθελε τη δεδομένη στιγμή να ξανανοίξει μέτωπο λίγο πριν τις εκλογές.

Το BSP θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος του στα τέλη του καλοκαιριού, επειδή υπάρχουν διαδικασίες για την υποψηφιότητα και αρκετά κόμματα πρέπει να αποφανθούν επί του θέματος, σύμφωνα με τον Ganev.

«Ακόμα κι αν η Ninova δηλώσει σήμερα ότι θα τον υποστηρίξει, ενδέχεται να μην είναι πρόεδρος μετά τις εκλογές, μιλώντας υποθετικά. Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο. Επίσης, μια δήλωση του Radev μπορεί υποθετικά να θέσει την Ninova εναντίον του ξανά. Αυτές είναι διάφορες πολιτικές καταστάσεις που δεν πρέπει να αποκλειστούν. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι δεν υπάρχει επίσημη σημασία για την υποστήριξη του Radev από το BSP αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ganev.

Συνεχίζοντας, ο πολιτικός αναλυτής στο BGNES σημείωσε ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ο πρόεδρος ήταν μια σαφής και συνεπής αντίθεση με την τρέχουσα κυβέρνηση του GERB. Έφτασε ακόμη και μέχρι να άρει την εμπιστοσύνη του σ αυτή την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Ganev, «μέσα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια, πραγματοποιήθηκαν δύο εκλογικές διαδικασίες – ευρωπαϊκές και τοπικές. Το GERB κέρδισε και τις δύο εκλογές. Ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη, που σημαίνει ότι η άποψη του Radev είναι σεβαστή μόνο από ορισμένους Βούλγαρους πολίτες, αλλά όχι από όλους. Ο Radev ανέλαβε το ρόλο ενός κόμματος σε μια πολιτική διαδικασία και είναι σαφώς τοποθετημένος ως αντιπολίτευση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γέρνει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Απομένει να δούμε αν κάτι διαφορετικό θα συμβεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά ακόμα κι αν συμβεί, δηλαδή, εάν το GERB δεν είναι η πρώτη πολιτική δύναμη, αυτό δεν σημαίνει ότι συνέβη λόγω του Radev»./ibna