Vucic: Έχουμε την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου στην πορεία προς την ΕΕ

Vucic: Έχουμε την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου στην πορεία προς την ΕΕ

Το Παρίσι επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο Σέρβος Πρόεδρος  Aleksandar Vučić όπου είχε συνάντηση και συνεργασία με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron.

Μετά την συνάντηση των δυο ανδρών, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε ότι η Σερβία θα έχει τη μέγιστη υποστήριξη του Προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στην ευρωπαϊκή πορεία και ότι αναμένει ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα ανοίξουν πολλά νέα κεφάλαια.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Macron, το κύριο θέμα ήταν το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

«Είναι ένα δύσκολο και νευραλγικό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο για τη χώρα μας. Όμως, τα συνδέσαμε όλα αυτά ταυτόχρονα με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Θα έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τον Macron. Περιμένω μεγάλες αλλαγές, ήμασταν οι πρώτοι που αποδεχτήκαμε την αλλαγή στη μεθοδολογία και περιμένω να ανοίξουν πολλά νέα κεφάλαια» είπε ο Vučić.

Όπως εξήγησε, τα κεφάλαια θα ανοίξουν τώρα από τις ομάδες και μπορεί η Σερβία να ανοίξει περισσότερα σε ένα χρόνο από ότι τα τελευταία τέσσερα.

«Λόγω των γεωπολιτικών σχέσεων, δεν θα εκπλαγώ αν επιτευχθούν στο μέλλον άλλες συμφωνίες, τις οποίες κανείς δεν βλέπει καν σήμερα, και οι οποίες θα διευκολύνουν τόσο την Ευρώπη όσο και τη Σερβία» δήλωσε ο Vučić.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, είπε ότι είναι θέμα προθυμίας για συμβιβασμό.

Τόνισε ότι η Σερβία είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με την Πρίστινα, αλλά δύο είναι πάντα απαραίτητοι για μια συνομιλία, σημειώνοντας ότι η άλλη πλευρά δεν έχει καμία επιθυμία να μιλήσει, αλλά μόνο για τη δημιουργία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Ο Vučić είπε ότι το βασικό ερώτημα είναι εάν κάποιος στην Πρίστινα θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να πάρει αυτό που υπάρχει στην «πηγή της επιθυμίας» του, αλλά ότι πρέπει να συνομιλήσει, σύμφωνα με το Πρακτορείο Tanjug.

Επισήμανε επίσης ότι δεν βλέπει κάτι τέτοιο στην Πρίστινα, ούτε με εκείνους που αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και αυτό είναι το κόμμα του Albin Kurti, ούτε με εκείνους με τους οποίους θα είναι σε συνασπισμό, ότι είναι, το κόμμα του Haradinaj.

«Εκτός από την επιθυμία για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, δεν βλέπω τίποτα άλλο και δεν βλέπω τίποτα που θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά σε έναν σοβαρό διάλογο, αλλά φυσικά, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνομιλίες, υποστηρίζουμε τη θέση του Miroslav Lajcak. Ωστόσο, κάθε συνομιλία απαιτεί δύο, αλλά δεν βλέπω άλλον αυτή τη στιγμή» επεσήμανε ο Vučić.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει καλές σχέσεις με τη νέα αμερικανική διοίκηση του Joe Biden, ο Vučić δήλωσε ότι η Γαλλία έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη νέα διοίκηση στην Ευρώπη και ότι θα ήθελε ο Macron να έχει μεγαλύτερη ελευθερία σε αυτό το είδος πολιτικής δράσης.

«Πιστεύω στον σημαντικό ρόλο του Macron και της Γαλλίας. Έχουν εκλογές τον Μάιο του επόμενου έτους, πιστεύω ότι ο Macron έχει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει. Έχει μεγάλες φιλοδοξίες, γνωρίζει καλά τη γεωπολιτική και, σε αντίθεση με άλλους, δεν φοβάται να βρει καινοτόμες λύσεις – είπε ο Vučić.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Macron, σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνθρωποι αποφεύγουν τις συναντήσεις και φροντίζουν για την έκθεση τους σε όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους, αλλά αυτό είναι απόδειξη της πειστικής φιλίας και της αφοσιωμένης προσέγγισης του Προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στα Δυτικά Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κατανοεί τα προβλήματα και το βάρος της θέσης της Σερβίας.

Καταλήγοντας ο Σέρβος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο Macron, «έδειξε απίστευτη εγκαρδιότητα. Με οδήγησε στην κάβα του Elysee Palace. Όχι μόνο από τα Βαλκάνια, αλλά και από την Ευρώπη, λίγοι έχουν την τιμή να το δουν αυτό»/ibna