Εκθέσεις για χώρες με ισλαμοφοβική, ξενοφοβική και ρατσιστική πρακτική και ρητορική θα συντάσσει η Τουρκία

Εκθέσεις για χώρες με ισλαμοφοβική, ξενοφοβική και ρατσιστική πρακτική και ρητορική θα συντάσσει η Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, σε ομιλία του στο τακτικό συνέδριο της νομαρχιακής επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti) στην Αττάλεια, έκανε γνωστό ότι η Τουρκία θα συντάσσει εκθέσεις σχετικά με τις χώρες στις οποίες υπήρξαν ισλαμοφοβικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές πράξεις και ρητορικές και θα τις δημοσιοποιεί, όπως κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ για την Τουρκία και τις άλλες χώρες.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας κάθε χρόνο θα συντάσσει εκθέσεις σε ποιες χώρες υπήρξαν ισλαμοφοβικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές πράξεις και ρητορικές και θα τα αποκαλύψουμε σε όλο τον κόσμο. Και η Τουρκία πλέον θα συνεχίσει να συντάσσει τις δικές της εκθέσεις για την ανθρωπότητα.»

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία ενεργεί με ισχυρή διπλωματία στο πεδίο και στο τραπέζι και πως χρησιμοποιεί ενεργά την εγχώρια και εθνική διπλωματία.

Η Τουρκία πλέον δεν παρακολουθεί τα παιχνίδια που οργανώνουν άλλοι, οργανώνει η ίδια το παιχνίδι σε θέματα που την ενδιαφέρουν, δήλωσε.

Χαλάσαμε το παιχνίδι που οργανώθηκε στη Συρία και επιμείναμε στο θέμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είπαμε «δίκαιος διαμοιρασμός» στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπαμε μην αποκλείεται την Τουρκία και την ΤΔΒΚ, να είστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού. Τι είπαν; Είπαν όχι. Είπαν ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα, ότι κάνουμε είναι σωστό». Τι κάναμε εμείς; Κατεβήκαμε στο πεδίο, κυματίσαμε σημαία στη Μεσόγειο. Όλοι έμαθαν με ποιο τρόπο μπορούν να συνεργαστούν με την Τουρκία», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο Καραμπάχ ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, σημείωσε ότι «υπήρχε το ζήτημα του Καραμπάχ, είπαμε υπάρχει διπλωματία. Δεν την προσέγγισε κανείς, υποστήριζαν την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν κατέβηκε στο πεδίο, πήρε αυτό που δικαιούνταν, πήρε πίσω τα εδάφη του» προσθέτοντας ότι τώρα προσπαθούν να τηρήσουν μια στάση υπέρ της διπλωματίας.

Τον Δεκέμβριο υπήρξαν θετικά μηνύματα στο θέμα της ΕΕ σημείωσε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι εργάζονται πάνω σε ένα οδικό χάρτη για να αναπτύξουν τις σχέσεις σε μια θετική ατμόσφαιρα.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κάθε γωνιά του κόσμου με τους οργανισμούς της, είναι πρώτη παγκοσμίως στις ανθρωπιστικές βοήθειες, δήλωσε.

Ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι έτειναν χέρι βοήθειας σε 156 χώρες κατά την περίοδο της πανδημίας και πως με τις 248 διπλωματικές και προξενικές αρχές είναι μια από τις πέντε χώρες με τις περισσότερες διπλωματικές και προξενικές αρχές στον κόσμο.

«Έχουμε ευθύνες απέναντι και στους συμπολίτες μας, τους ομογενείς μας και τις συγγενείς κοινότητες. Μεταφέραμε πάνω από 380 συμπολίτες μας στην Τουρκία με αεροσκάφη», είπε ο υπουργός./ibna