Β-Ε: Κατέφθασαν τα πρώτα εμβόλια Sputnik V

Β-Ε: Κατέφθασαν τα πρώτα εμβόλια Sputnik V

Δύο χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατέφθασαν στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο, από όπου αναμένεται να παραδοθούν στη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS). Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η διαδικασία εμβολιασμού στην RS ενδέχεται να ξεκινήσει σε 10-15 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Ο Όμιλος Krajina θα προμηθεύσει το ρωσικό εμβόλιο μετά την υπογραφή σύμβασης με τον κατασκευαστή του Sputnik V.

Η παρτίδα με τα εμβόλια θα παραδοθεί μέσω έκτακτης εισαγωγής σύμφωνα με τους κανονισμούς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της RS, το οποίο εκδίδει τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο νόμος της Β-Ε για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές ορίζει ότι κανένα άτομο που δεν είναι εγγεγραμμένο στο εμπόριο φαρμάκων δύναται να εισάγει φάρμακα στη χώρα, καθώς μόνο οι χονδρέμποροι που το εισάγουν μπορούν να το πράξουν με βάση την επιβεβαίωση του αρμόδιου υπουργείου ότι το φάρμακο, στην περίπτωση αυτή το εμβόλιο , θεωρείται απαραίτητο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο έμπορος θα είναι ο Όμιλος Krajina.

Τα εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο όπου η τελωνειακή διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μετά από αυτό το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων θα πρέπει να αποσταλούν στον Οργανισμό Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Β-Ε, ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει πιστοποιητικό σχετικά με τη μικροβιολογική και βιοχημική ορθότητα του εμβολίου.

Μόλις ο Οργανισμός δώσει το πράσινο φως, ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει. Ανεπίσημα, από σήμερα και για τις επόμενες 10-15 ημέρες τα εμβόλια θα είναι έτοιμα για χρήση σε RS.

Ο στόχος είναι τα εμβόλια να φτάσουν στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό και, ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η γραφειοκρατική διαδικασία στον Οργανισμό.

Συνολικά 400.000 δόσεις αναμένεται να φτάσουν στη Δημοκρατία Σέρπσκα από τη Ρωσική Ομοσπονδία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αρκετές για τον εμβολιασμό 200.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Alen Šeranić, μεγαλύτερες ποσότητες θα παραγγελθούν εάν κριθεί απαραίτητο. /ibna