Το Μαυροβούνιο η δεύτερη πιο «πληγείσα» οικονομία στην Ευρώπη

Το Μαυροβούνιο η δεύτερη πιο «πληγείσα» οικονομία στην Ευρώπη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το Μαυροβούνιο θα είναι η οικονομία με το δεύτερο μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο David Putin, οικονομολόγος στην αποστολή του ΟΗΕ στο Μαυροβούνιο.

«Δυστυχώς, το Μαυροβούνιο είναι μία από τις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Η εκτίμησή μας είναι ότι το Μαυροβούνιο θα είναι η δεύτερη πιο επηρεασμένη οικονομία στην Ευρώπη πίσω από την Ισπανία. Ο λόγος είναι σαφής: το Μαυροβούνιο είναι μια μικρή, ανοιχτή οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό,» δήλωσε ο Putin στην πρωινή ζώνη του TVCG.

Ο Putin πιστεύει ότι κάθε κρίση αποτελεί παράλληλα και μια ευκαιρία, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την οικονομία του Μαυροβουνίου να κερδίσει σε παραγωγικότητα.

«Το Μαυροβούνιο εξαρτάται εδώ και καιρό από τον τουρισμό, και ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία για διαφοροποίηση και διαρθρωτικό μετασχηματισμό, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες αγορές για νέες, καλύτερα αμειβόμενες δεξιότητες και να κινητοποιήσουν το Μαυροβούνιο όσον αφορά τη μείωση της φτώχειας,» εξήγησε.

Δήλωσε επίσης ότι οι προβλέψεις του ΟΗΕ για το Μαυροβούνιο δεν είναι τόσο δυσμενείς όσο αυτές που ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

«Υπάρχουν ορισμένοι δείκτες που προσβλέπουν βελτίωση και επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά όταν πρόκειται για τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο σημαντικός για το Μαυροβούνιο, αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται το Μαυροβούνιο, για τη Ρωσία, τη Σερβία … Το εμβόλιο αποτελεί μόνο μερική λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάκαμψη με πιο ολοκληρωμένο τρόπο και πώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Το Μαυροβούνιο αναμένει σημαντική πρόοδο και αποζημίωση για απώλειες, καθώς και σταδιακή επιστροφή σε προηγούμενα επίπεδα στον τομέα του τουρισμού,» δήλωσε ο Putin.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι υπάρχει ελπίδα για την οικονομία του Μαυροβουνίου καθώς έχει σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεδομένου ότι το Μαυροβούνιο βρίσκεται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, είναι καλά ενσωματωμένο σε αυτές τις αγορές και υπό αυτή την έννοια πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πλεονεκτήματα για ανάκαμψη,» δήλωσε ο Putin.

Τόνισε επίσης ότι η οικονομία πρέπει να κατευθύνεται προς ανοικτά και βιώσιμα μοντέλα.

«Όσοι είναι ευάλωτοι πρέπει να τύχουν υποστήριξης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη το φορολογικό κόστος και φυσικά πρέπει να έχουμε κατά νου τις επενδύσεις που καθιστούν αυτή την οικονομία ανθεκτική σε όλους τους κλυδωνισμούς,» δήλωσε ο Putin.

Μιλώντας για την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις για το 2021, υπενθύμισε ότι η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,3% το 2020.

«Οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 4,7% το 2021, μέγεθος που αντιπροσωπεύει σημαντική ανάκαμψη. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το 2020. Άλλοι δείκτες που σχετίζονται με τη φτώχεια και την απασχόληση βρίσκονται επίσης υπό εξέταση. Αναμένουμε ότι θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 όχι νωρίτερα απ’ ό,τι σε μερικά χρόνια,» δήλωσε ο Putin.

Ο παγκόσμιος στόχος του ΑΕγχΠ πιθανότατα θα επιτευχθεί φέτος, αλλά αυτό δεν αρκεί.

«Ίσως τα επίπεδα του ΑΕγχΠ να επιστρέψουν το 2021, αλλά άλλοι δείκτες απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο,» κατέληξε ο Putin. /ibna