Η Κροατία προωθείται ως ασφαλής τουριστικός προορισμός

Η Κροατία προωθείται ως ασφαλής τουριστικός προορισμός

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού της Κροατίας θα ξεκινήσει την εφαρμογή των επιγραφών «Ασφαλής διαμονή στην Κροατία» μέσω των οποίων οι εγχώριοι και ξένοι τουρίστες θα ενημερώνονται ότι εφαρμόζονται πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας στην Κροατία, μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή εν μέσω πανδημίας, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού Nikolina Brnjac.

Εκτός από τις τουριστικές επιχειρήσεις, η επιγραφεί μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από άλλους στην ταξιδιωτική αλυσίδα, όπως αεροπορικές εταιρείες, βενζινάδικα, διάφορες τουριστικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά και φυσικά αξιοθέατα και ούτω καθεξής. Τα πρωτόκολλα θα εναρμονιστούν με τις συστάσεις του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (HZJZ). Αυτά θα κοινοποιηθούν μέσω ενός αυτοκόλλητου με έναν κωδικό QR που μπορεί να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στο κτίριο, και το οποίο θα ανακατευθύνει σε έναν ειδικό ιστότοπο που θα κυκλοφορήσει επίσης ως μέρος αυτής της καμπάνιας.

«Μαζί με την εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων, σημαντικές προϋποθέσεις για την επίτευξη τουριστικών αποτελεσμάτων αποτελούν η ευνοϊκή επιδημιολογική κατάσταση, επαρκή επίπεδα εμβολιασμού και αντίληψη του προορισμού ως ασφαλούς. Η Κροατία θεωρήθηκε ασφαλής προορισμός πέρυσι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου ο τουριστικός τομέας θα πρέπει για άλλη μια φορά να επιδείξει δημιουργικότητα, προσαρμοστικότητα, υπευθυνότητα και συνεργασία, ως αποτέλεσμα των προκλήσεων που σχετίζονται με την πανδημία,» επεσήμανε η Brnjac.

Οι αυτοκόλλητες ετικέτες αντιπροσωπεύουν μια εθνική αναβάθμιση από τις προηγούμενες ετικέτες «Ασφαλείς Μετακινήσεις» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) για τον ευκολότερο εντοπισμό προορισμών και εταιρειών που σέβονται τα παγκόσμια τυποποιημένα πρωτόκολλα για την υγεία και την υγιεινή. Το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού της Κροατίας συμμετείχε αμέσως σε αυτήν την πρωτοβουλία, με την εναρμόνιση των πρωτοκόλλων ασφαλείας για εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, ξενοδοχεία, οικογενειακά αγροκτήματα, εξοχικές κατοικίες, παραλίες, μαρίνες, σκάφη, ταξιδιωτικά γραφεία, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικούς οδηγούς και πολλά άλλα, να αποτελούν επίσης ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Συμβουλίου για την Aποκατάσταση και Aνάπτυξη του Τουρισμού και τη βελτίωση της τουριστικής προσφοράς.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σχετικά με την αργή διανομή του εμβολίου, καθώς και το νέο στέλεχος του COVID-19 και τον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων στην Ευρώπη και τον κόσμο, είπε ότι αυτό δεν διευκολύνει την τουριστική κυκλοφορία, καθώς αυτή απαιτεί να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και το ψυχολογικό εμπόδιο του φόβου για μετακινήσεις να ξεπεραστεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι ενθαρρυντικό πως η ΕΕ θα επιμείνει σε συμφωνία για την ποσότητα και τη δυναμική της χορήγησης εμβολίων.

«Ελπίζουμε ότι στην Κροατία, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, το ικανοποιητικό αρχικό ποσοστό εμβολιασμού θα συνεχιστεί. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης με τα εμβόλια σε επίπεδο ΕΕ, η θέση της Κροατίας είναι να επιμείνει σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με τη συμφωνημένη ποσότητα και δυναμική παράδοσης,» προσέθεσε η Brnjac.

Όσον αφορά τη θέσπιση μέτρων για τις αφίξεις τουριστών και τη διέλευση των συνόρων, η Υπουργός υπενθύμισε ότι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιανουαρίου να εργαστούν πάνω σε μια τυποποιημένη μορφή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τον εμβολιασμό, τηρώντας τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεδομένα και το γεγονός ότι το εν λόγω πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται, προς το παρόν, αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.

«Για τη διέλευση των συνόρων της Δημοκρατίας της Κροατίας, επί του παρόντος ισχύει μια απόφαση σύμφωνα με την οποία ένα αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου PCR όχι νωρίτερα από 48 ώρες θα πρέπει να επιδεικνύεται κατά την άφιξη, ή ένας μοριακός έλεγχος PCR θα πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως κατά την άφιξη (με τα έξοδα να επιβαρύνουν τον ταξιδιώτη), με την υποχρέωση αυτο-απομόνωσης έως ότου επιστρέψει αρνητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο έλεγχος, ο ταξιδιώτης θα παραμείνει σε απομόνωση για δέκα ημέρες. Περαιτέρω μέτρα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κροατία, αλλά και σε συγκεκριμένες αγορές,» δήλωσε η Brnjac.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Υπουργός θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο εξωτερικό είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, και ακόμη πιο ενθαρρυντικό πως η Κροατία αναφέρεται ως επιθυμητός προορισμός από πολλές αγορές, το οποίο υποστηρίζεται από την εγγύτητα και τις καλές συγκοινωνιακές συνδέσεις, ιδίως οδικώς. /ibna