Σλοβενία: Οι γονείς ζητούν το άνοιγμα των σχολείων

Σλοβενία: Οι γονείς ζητούν το άνοιγμα των σχολείων

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι γονείς διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των σχολείων μετά την αναθεώρηση δύο περιοχών προς την κόκκινη ζώνη την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα σχολεία θα πρέπει τη Δευτέρα να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία στις δύο περιοχές, ενώ τα νηπιαγωγεία θα πρέπει να κλείσουν, αφού προηγουμένως είχε επιτραπεί στους μαθητές των πρώτων τριών τάξεων να επιστρέψουν στα σχολεία στις 9 από τις 12 περιοχές την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 200 ατόμων στο Trbovlje το Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους του Koper σήμερα το πρωί, ενώ περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Λιουμπλιάνα. Διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν επίσης στο Μάριμπορ, το Kranj και σε ορισμένες άλλες πόλεις, όπως μεταδίδει το STA.

Στο Koper, οι διαδηλωτές ύψωσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά! Αρκετά! Το Zoom ακυρώνεται!», Ενώ ένα άλλο έγραφε «Ανοίξτε τα νηπιαγωγεία, κλείστε την κυβέρνηση!».

«Δεν πρόκειται για εξέγερση, δεν είναι επανάσταση. Αυτός είναι ένας αγώνας για τα βασικά δικαιώματα όλων μας, αλλά ειδικά των παιδιών μας. Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε όχι στην περαιτέρω καταστροφή του μέλλοντος των παιδιών μας,» δήλωσε ένας από τους γονείς στο Koper.

Ο πρωθυπουργός Janez Janša απάντησε στην διαμαρτυρία στο Trbovlje μέσω ενός tweet σήμερα το πρωί, αποκαλώντας την «παράλογη και επικίνδυνη εκμετάλλευση των παιδιών για πολιτικούς σκοπούς εν μέσω επιδημίας.»

«Επιπλέον, η συγκέντρωση είναι παράνομη. Πρόκειται για μια τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά που επιδεινώνει την κατάσταση σε μεμονωμένες περιοχές,» προσέθεσε ο Janša, αναδημοσιεύοντας επίσης ένα tweet που ανέφερε ότι ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας του Trbovlje ήταν υποψήφιος με το κόμμα της αντιπολίτευσης Marjan Šarec List (LMŠ) στις τοπικές εκλογές του 2018.

Σε 9 από τις 12 διοικητικές περιφέρειες της Σλοβενίας, επιτράπηκε στους μαθητές των παιδικών σταθμών και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου να επιστρέψουν στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία την Τρίτη, μετά από περισσότερους από τρεις μήνες.

Ωστόσο, την Πέμπτη, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει εκ νέου τα σχολεία στο Zasavje και το Obalno-Kraška μετά από κατακόρυφη αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι περιοχές να επιστρέψουν στην κόκκινη ζώνη.

Σήμερα, το Silver Thread (Ασημένιο Νήμα), μια ένωση που προάγει αξιοπρεπή γηρατειά, η οποία ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο των σχολείων λόγω εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων κατοίκων σε οίκους ευγηρείας διευρύνει το χάσμα μεταξύ των γενεών, συμμετείχε επίσης μαζί με τους γονείς στην έκκλησή τους να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία.

Ο αρχηγός Biserka Marolt Meden δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι οι γονείς και τα παιδιά είχαν αρχίσει να κατηγορούν τους ηλικιωμένους για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο.

Η ένωση κάλεσε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αφουγκραστούν το λαό, και πρωτίστως η κυβερνητική ομάδα εργασίας, η οποία έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν ότι άλλες πτυχές της ζωής έπρεπε να είχαν κλείσει νωρίτερα από τα σχολεία. /ibna