Βουλγαρία: Την υποψηφιότητα του για την Προεδρία ανακοίνωσε ο Radev

Βουλγαρία: Την υποψηφιότητα του για την Προεδρία ανακοίνωσε ο Radev

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης που παραχώρησε για το τέταρτο έτος της θητείας του, ότι θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως αρχηγός του κράτους.

«Αυτή η έγκαιρη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μας, επιτρέπει στους Βούλγαρους ψηφοφόρους να έχουν το δικαίωμα σε ενημερωμένη επιλογή σχετικά με το status quo και την εναλλακτική λύση και επιτρέπει επίσης στις πολιτικές δυνάμεις να προσδιοριστούν. Ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενοποίηση της κοινωνίας, για να νικήσουμε την αδικία και να εγγυηθούμε την άξια θέση της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», εξήγησε ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

«Η ανάληψη της υποψηφιότητάς μας είναι τώρα μια ειλικρινής προσέγγιση σε όλους τους Βούλγαρους πολίτες και σε όλες τις πολιτικές οντότητες. Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη περίοδο, είναι σημαντικό να υπάρχει σαφήνεια. Ενόψει της προεδρίας, ο βουλγαρικός λαός θα έχει ένα τέτοιο θεσμικό όργανο που θα έχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε ο Radev.

Τόνισε ότι η μορφή της υποψηφιότητας τους θα καταστεί σαφής μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές και εντός της νομικής προθεσμίας.

«Δεν έχω διαπραγματευτεί με πολιτικά κόμματα για να υποστηρίξω την υποψηφιότητά μας με τη Iliana Yotova. Οι Σοσιαλιστές έχουν το δικαίωμα να είναι οι πρώτοι που θα αποφανθούν, διότι μας όρισαν υποψήφιους το 2016», πρόσθεσε ο Radev. Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές ενέργειες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία.

«Η κα Yotova και εγώ περιμένουμε να είμαστε μαζί με τους Βουλγάρους Σοσιαλιστές, καθώς και με όλους τους αξιοσέβαστους Βούλγαρους, για να προχωρήσουμε τη Βουλγαρία. Η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων τεσσάρων ετών της θητείας μας. Αποδεικνύουν ότι συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας για μια νέα Βουλγαρία. Περιμένω να είμαι πάλι μαζί με το BSP», δήλωσε ο Radev.

Όσον αφορά τη διαμάχη με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρόεδρος Rumen Radev δήλωσε ότι η διαφωνία επιβεβαίωσε τη θέση της αντιπροέδρου ότι η χορήγηση μόνο βουλγαρικής υπηκοότητας δεν αρκεί για να επιτευχθεί η συνεργασία με τις βουλγαρικές κοινότητες στο εξωτερικό.

«Μπορείτε να δείτε ότι οι πολίτες με βουλγαρικά διαβατήρια στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν αισθάνονται σαν πολίτες με αυτοπεποίθηση. Οι βουλγαρικές αρχές απέτυχαν να παρουσιάσουν στην ΕΕ τις θέσεις της Βουλγαρίας σχετικά με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος./ibna