Κύπρος: Κινητικότητα από Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα για το Κυπριακό

Κύπρος: Κινητικότητα από Τουρκία, Βρετανία και Ελλάδα για το Κυπριακό

Ιδιαίτερη κινητικότητα επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα οι τρεις εγγυήτριες χώρες στο Κυπριακό, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα, με σειρά επαφών για την επικείμενη σύνοδο 5+1 του Μαρτίου για το Κυπριακό υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu μεταβαίνει για διήμερη επίσκεψη στην Βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου, όπου θα έχει συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία για να συζητηθεί η κοινή τους  ατζέντα και ιδιαίτερα το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Hurriyet, οι δύο πλευρές «θα συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τις συνομιλίες 5 + 1, τη στιγμή που η Άγκυρα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν να βασίζονται σε μια διαδικασία που δοκιμάστηκε επί πενήντα χρόνια και απέτυχε». Αυτή, δηλαδή, της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, της απομάκρυνσης των κατοχικών δυνάμεων από το νησί και της κατάργησης του απαράδεκτου καθεστώτος των «εγγυήσεων ».

Την Δευτέρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει για διήμερη επίσκεψη στην Μεγάλη Βρετανία όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του Dominic Raab όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα συζητηθούν εκτός από τις διμερείς σχέσεις και την επόμενη μέρα από το Brexit, το Κυπριακό και η επικείμενη 5+1 συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες τον Μάρτιο είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab θα βρεθεί στην Κύπρο την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη, την Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Elizabeth Spehar και τoν Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar.

Οι επαφές αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά από την ανανέωση της παραμονής της UNFICYP στην Κύπρο και την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres ο οποίος ανέφερε ότι, κατά τη Διάσκεψη που ετοιμάζεται, ναι μεν η εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να διερευνηθεί λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, είναι ανοικτός και σε άλλες προτάσεις, προσθέτοντας έτσι στην ατζέντα την πρόταση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης για διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δυο κρατών./ibna