Κροατία: Καλεί τη Σερβία σε απολογία μετά το περιστατικό στο Knin

Κροατία: Καλεί τη Σερβία σε απολογία μετά το περιστατικό στο Knin

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας καταδικάζει έντονα τη σκανδαλώδη πράξη μέλους Σερβικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό του Σερβικού Υπουργείου Κρατικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Κροατία, καθώς και το μήνυμα που κατάφωρα προσβάλλει την Κροατία και προωθεί τις ηττημένες ιδέες της Μεγάλης Σερβίας.

«Λυπούμαστε ιδιαίτερα που τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από ένα άτομο που ήταν μέλος επίσημης σερβικής αντιπροσωπείας, γεγονός για το οποίο αναμένουμε επίσημη απολογία και άμεση απομάκρυνση,» σημειώνει το Υπουργείο σε δελτίο τύπου.

Ένα μέλος μιας Σερβικής αντιπροσωπείας αναφέρθηκε στον Knin ως «Σερβικό και κατεχόμενο,» εκφράζοντας την ευχή του η Σερβική σημαία να κυματίσει πάνω από την περιοχή ξανά.

Ο Miloš Stojković, εθελοντής και θεολόγος, συμμετείχε σε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό του Σερβικού Υπουργείου Κρατικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία επισκέφθηκε Σερβικές κοινότητες στην Κομητεία Šibenik-Knin για τον εορτασμό Σερβικής θρησκευτικής αργίας.

ο Stojković απαθανάτισε τη στιγμή της ανάβαση στο φρούριο Knin σε βίντεο, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό στου ακροατές του από το «κατεχόμενο Σερβικό έδαφος.» «Βρισκόμαστε και πάλι στην Krajina μας. Αυτό είναι το Knin, ζήτω η Σερβία,» ακούγεται να λέει στο ντοκουμέντο.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στο Facebook και αργότερα διαγράφηκε.

«Εδώ, γιορτάζουν τη λεγόμενη Επιχείρηση Θύελλα, το πογκρόμ του σερβικού λαού, και είμαστε εδώ για να τους δείξουμε όσο μπορούμε ότι αυτή εδώ εξακολουθεί να είναι η Σερβική Krajina,» φέρεται να λέει ο Stojković. Με τη φωτογραφική του μηχανή έδειξε προς την κορυφή του φρουρίου και είπε: «Εκεί, στην κορυφή, υπάρχει η σημαία τους, Θεού θέλοντος θα υψώσουμε και τη δική μας μια μέρα, αυτό είναι το κατεχόμενο Σερβικό Knin.»

Από το 1991 έως το 1995, το Knin αποτέλεσε το κέντρο της «Δημοκρατίας της Σερβικής Krajina», μια περιοχή υπό τον έλεγχο τοπικών Σέρβων που εξεγέρθηκαν ενάντια στις κροατικές αρχές. Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Κροατίας εισήλθαν στην πόλη τον Αύγουστο του 1995 σε μια στρατιωτική επίθεση που ονομάστηκε Επιχείρηση Καταιγίδα. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στη Σερβία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα.

Η αστυνομική διοίκηση της κομητείας Šibenik-Knin ερευνά την κατάσταση για να καθορίσει περαιτέρω ενέργειες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα διάβημα στη Σερβική Πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ. /ibna