Β-Ε: Επίσημη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ

Β-Ε: Επίσημη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ελλάδας είναι εξαιρετικές, χωρίς ανοιχτά ζητήματα, αλλά και με σημαντικά περιθώρια για βελτίωση, ειδικά στον τομέα της οικονομίας και του εξωτερικού εμπορίου, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Bisera Turković από το Σεράγεβο, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια.

Οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσέθεσε, επιβεβαιώνονται από τις υπογεγραμμένες διμερείς συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας, της προστασίας των επενδύσεων, της άμυνας, των μετακινήσεων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

«Αυτές οι συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τους ακρογωνιαίους λίθους που αντιστοιχούν στις μελλοντικές μας προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας, και πιστεύω ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, ειδικά στον τομέα της ενέργειας,» δήλωσε η Turković.

Υπενθύμισε τα επιχειρηματικά φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Β-Ε και Ελλάδας σε Σεράγεβο και Αθήνα τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας την προθυμία και την ελπίδα της να συνεχιστούν στην μετά-πανδημίας εποχή. Η Turković δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Β-Ε να βελτιώσει το εξωτερικό εμπόριο με την Ελλάδα στο μέλλον, το οποίο επί του παρόντος δεν πληροί τους στόχους. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, οι εισαγωγές από την Ελλάδα ήταν 85 εκατομμύρια BAM, ενώ οι εξαγωγές από τη Β-Ε 9,8 εκατομμύρια BAM. Δήλωσε ότι ένα επιπλέον πρόβλημα ενέκειτο στην πανδημία του COVID-19, ως αποτέλεσμα της οποίας το συνολικό εξωτερικό εμπόριο κατά την περίοδο αυτή είχε συρρικνωθεί έως και 56,7%.

«Εκτιμούμε βαθιά τη θέση της Ελλάδας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τις χώρες αυτές, αλλά και για την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειακή συνεργασία, η οποία ενισχύθηκε πρόσφατα με την υπογραφή δήλωσης για κοινή περιφερειακή αγορά στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς,» δήλωσε η Turković.

Σύμφωνα με την υπουργό της Β-Ε, στη σημερινή συζήτηση έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην κρίση που επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη Β-Ε, ενημερώνοντας τον συνάδελφό της λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των μεταναστών.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τα τελευταία μηνύματα και τις κινήσεις ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ που κατανοούν όλο και περισσότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης και συμμερίζονται τις απόψεις μας για την επίλυση της κρίσης. Η θέση μας είναι ότι η συμμετοχή της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί στην επίλυση αυτού του ζητήματος και ότι είναι δεν είναι δίκαιο μόνο δύο καντόνια στην Ομοσπονδία της Β-Ε να φέρουν το βάρος ολόκληρης της μεταναστευτικής κρίσης. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνω τη θέση μου ότι το βάρος της κρίσης πρέπει να κατανεμηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και τα σύνορά μας πρέπει να ενισχυθούν μόλις αυτό καταστεί εφικτό, με τέτοιο τρόπο ώστε οι μετανάστες να μην μπορούν να εισέρχονται,» δήλωσε η Turković.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Εκτός από τον πολιτικό διάλογο, είπε, συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε άλλους τομείς, ιδίως στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο Δένδιας υπογράμμισε την υποστήριξη που παρέχεται σε τρία νοσοκομεία στη Β-Ε: το Γενικό Νοσοκομείο, το «Prim. dr. Abdulah Nakaš» του Σαράγεβο και το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Μπάνια Λούκα, με το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ για το καθένα, ενώ 30 χιλιάδες ευρώ διατέθηκαν στο Κλινικό Νοσοκομείο στο Μόσταρ.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει συνεχώς και δεσμεύεται προς όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την ένταξή τους στην οικογένεια της ΕΕ. Η Ελλάδα το έκανε πριν από περίπου 40 χρόνια και ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη Β-Ε και την περιοχή όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο, αλλά και η ΕΕ στο σύνολό της,» δήλωσε ο Δένδιας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, συζήτησαν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση της αρχής του δικαίου.

«Η Ελλάδα και η Β-Ε συμμερίζονται την ίδια προσέγγιση για την ενίσχυση των σχέσεών μας,» κατέληξε ο υπουργός Δένδιας, ο οποίος κάλεσε την υπουργό Turković να επισκεφθεί και εκείνη την Ελλάδα με τη σειρά της.

Ο Δένδιας συναντήθηκε επίσης με μέλη της Προεδρίας της Β-Ε. /ibna