Αποκλειστικό/Pendarovski: Εκφράζω τη λύπη μου για την παρερμηνεία των δηλώσεων μου

Αποκλειστικό/Pendarovski: Εκφράζω τη λύπη μου για την παρερμηνεία των δηλώσεων μου

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι “καμία από τις δύο χώρες δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης”

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό Klan περί ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας, με αποκλειστική δήλωση του στο ΙΒΝΑ εκφράζει την λύπη του για την παρερμηνεία των δηλώσεων του κι ότι είναι ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην οποία ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι, ότι καμιά από τις δυο χώρες δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Ολόκληρη η δήλωση του Γραφείου του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski:

«Ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski είναι ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας Πρεσπών και της πλήρους εφαρμογής της, όπως επίσης για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της σχέσης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από κάθε άποψη.

Η δήλωση που επισυνάπτεται στην εν λόγω συνέντευξη, είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης απάντησης του Προέδρου Pendarovski, η οποία αναφέρεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της Συμφωνίας Πρεσπών – ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης. Δυστυχώς, η έμφαση στην ευρύτερη απάντηση επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία, για την οποία εκφράζουμε ειλικρινή λύπη.

Ο Πρόεδρος Pendarovski, στην αναφερόμενη συνέντευξη, καθώς και σε κάθε δημόσια παρουσία του υπογραμίζει συνεχώς ότι η αποφυγή παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, ως βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, είναι το κλειδί για την προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής σχέσης των γειτονικών μας χωρών» ./ibna