Κοινή δήλωση Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας για την Συρία

Κοινή δήλωση Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας για την Συρία

Κοινή δήλωση Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της πέμπτης συνεδρίασης της Συνταγματικής Επιτροπής της Γενεύης, 28 Ιανουαρίου 2021

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Δημοκρατία της Τουρκίας ως εγγυητές της φόρμας της Astana πραγματοποίησαν στο περιθώριο της τακτικής συνόδου της Συντακτικής Επιτροπής της Συνταγματικής Επιτροπής που συγκλήθηκε μεταξύ 25-29 Ιανουαρίου 2021 στη Γενεύη την τριμερή συνεδρίαση, διαβουλεύσεις με τους Σύριους αντιπροσώπους και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Geir O. Pedersen, ως αποτέλεσμα των οποίων συμφώνησαν τα ακόλουθα σχετικά με τη διαδικασία της Συνταγματικής Επιτροπής:

  1. Επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και τόνισαν ότι αυτές οι αρχές πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές.
  2. Χαιρέτισαν τη σύγκληση της πέμπτης συνεδρίασης της συντακτικής επιτροπής της Συνταγματικής Επιτροπής μεταξύ 25-29 Ιανουαρίου, 2021 στη Γενεύη και επιβεβαίωσαν την προθυμία να υποστηρίξουν το έργο της επιτροπής μέσω της συνεχούς αλληλεπίδρασης με τους Σύριους αντιπροσώπους και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Geir O. Pedersen, ως διαμεσολαβητή, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία της.
  3. Υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο της Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη, που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της αποφασιστικής συμβολής των εγγυητών της Astana και στην προώθηση των αποφάσεων του Συριακού Εθνικού Συνεδρίου Διαλόγου στο Sochi, στην προώθηση της υπό την ηγεσία της Συρίας και της Συριακής κυριαρχίας, με την πολιτική διευκόλυνση του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
  4. Εξέφρασαν την άποψή τους ότι το έργο της Συνταγματικής Επιτροπής πρέπει να διέπεται από μια αίσθηση συμβιβασμού και εποικοδομητικής δέσμευσης χωρίς ξένες παρεμβάσεις και εξωτερικά επιβαλλόμενα χρονοδιαγράμματα που στοχεύουν στην επίτευξη γενικής συμφωνίας των μελών της που θα επιτρέψουν στο αποτέλεσμα να λάβει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη από τον συριακό λαό.
  5. Επιβεβαίωσαν την πρόθεση να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για τα προαναφερθέντα ζητήματα κατά την επόμενη Διεθνή Συνάντηση για τη Συρία με τη μορφή της Astana (IMSA-15) στο Sochi στις 16-17 Φεβρουαρίου 2021./ibna