Κύπρος: Απαντήσεις στους επικριτές του για διαφθορά έδωσε ο Αναστασιάδης με διάγγελμα

Κύπρος: Απαντήσεις στους επικριτές του για διαφθορά έδωσε ο Αναστασιάδης με διάγγελμα

Απαντήσεις στους επικριτές του για τη διαφθορά, προσπάθησε να δώσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα του την Πέμπτη, κάνοντας λόγω για ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων, μέσα από τη διαστρέβλωση γεγονότων ή με ψιθύρους, να δημιουργήσουν την αντίληψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενος σε πράξεις διαφθοράς, κάτι που όπως υποστήριξε, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραδέχθηκε τα κενά και τις αδυναμίες που υπήρχαν και δεν αποποιήθηκε των όποιων πολιτικών ευθυνών φέρει η Κυβέρνηση για την εποπτεία και τον έλεγχο του προγράμματος. Πρόσθεσε ωστόσο πως η κοινωνία, με ήχο και εικόνα, έγινε μάρτυρας των προσώπων που εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς και που, όπως εμφαντικά ανέφερε, δεν ήσαν μέλη της Κυβέρνησης ή της κυβερνητικής παράταξης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την πολιτική βούληση που υπάρχει για άμεση διερεύνηση όλων των υποθέσεων και λήψη δραστικών μέτρων αφενός μεν προς τιμωρία όσων δόλια ενήργησαν και αφετέρου δε για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για στοχευμένη εκστρατεία διαστρέβλωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, η οποία, όπως είπε, στόχο είχε και έχει να εμπεδώσει στους πολίτες ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του είναι διεφθαρμένοι και φοβούνται δήθεν τον έλεγχο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, λέγοντας πως κάποιοι έφτασαν στο σημείο – με πρόσχημα τη δήθεν πάταξη της διαφθοράς – να επιχειρήσουν παράλυση και κατάρρευση του κράτους, εργαλειοποιώντας προς τούτο έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους.

Όσον αφορά τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα εξαγγελθούν αύριο και διατύπωσε τη θέση ότι αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στόχο έχουν τη δημιουργία του ισχυρότερου κατά το δυνατό δικτύου προστασίας από την διαφθορά./ibna