Υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου η Τουρκία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ

Υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου η Τουρκία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνεδρίασε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου υπό την προεδρία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι επιπτώσεις των πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων στην περιοχή και τον κόσμο στο πλαίσιο εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων ου είναι σημαντικά για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Συζητήθηκαν τα βήματα που γίνονται για την εξάλειψη της παρουσίας των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες αποτελούν τη βασικότερη πηγή αστάθειας στην περιοχή, από τα εδάφη των γειτόνων της Τουρκίας στα νότια σύνορα της.

Επιπρόσθετα έγινε «έκκληση στους διεθνείς πρωταγωνιστές που εμπλέκονται στην υπόθεση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν».

Στο ανακοινωθέν που εξεδόθη με το πέρας του συνάντησης, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία είναι πρωτίστως υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου σε κάθε επίπεδο για την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

«Από την άλλη πλευρά, τονίστηκε για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα, το ενδιαφέρον και τα συμφέροντα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Καταδικάστηκαν επίσης οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι πράξεις βίας που σημειώνονται στην Αφρική, ιδίως στη Σομαλία, και σε διάφορες άλλες περιοχές και υπογραμμίστηκε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της για την ειρήνη./ibna