Β-Ε: Επιδεινώνεται η κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα

Β-Ε: Επιδεινώνεται η κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα

Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI) της Transparency International για το 2020 κατατάσσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) μεταξύ των χωρών στις οποίες η διαφθορά επιδεινώνεται εκθετικά. Ο δείκτης δείχνει ότι η Β-Ε έχει υποχωρήσει 11 θέσεις και κατατάσσεται 111η από τις 180 χώρες με βαθμολογία 35 (κλίμακα 0-100), η οποία σηματοδοτεί ιστορικό χαμηλό από το 2012, όταν η Β-Ε κατατάχθηκε 72η με βαθμολογία 42.

Αυτό επισημάνθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τη Transparency International στη Β-Ε (TIBiH), στην οποία οι επικεφαλής της ένωσης παρουσίασαν τα ευρήματα και τους δείκτες του 2020 της παγκόσμιας έκθεσης για τον δείκτη αντιλήψεων διαφθοράς.

Όπως είπε η Εκτελεστική Διευθύντρια της TIBiH, Ivana Korajlić, δυστυχώς, η Β-Ε καταγράφει πτωτική τάση στην κλίμακα CPI για αρκετά χρόνια, και φέτος κατέχει τη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία.

Προσέθεσε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς συνοδεύεται από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο επιβεβαιώνεται από επτά πηγές/σχετική έρευνα που μετρά την αντίληψη της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα από εμπειρογνώμονες και την επιχειρηματική κοινότητα, εστιάζοντας στις τάσεις στο πλαίσιο της ικανότητας των χωρών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Σλοβενία ​​είναι η χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία στην περιοχή με βαθμολογία 60, ακολουθούμενη από την Κροατία με βαθμολογία 47, το Μαυροβούνιο με βαθμολογία 45, τη Σερβία με βαθμολογία 38 και το Κοσσυφοπέδιο με βαθμολογία 36. Με βάση τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία κατατάσσονται πρώτες, μαζί με άλλες δυτικές χώρες με υψηλό επίπεδο δημοκρατίας. Χώρες που πλήττονται από πόλεμο, έλλειψη κράτους δικαίου και δικτατορία βρίσκονται στον πάτο της λίστας, και φέτος αυτές τις θέσεις κατείχαν η Συρία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν.

Όσον αφορά τις γενικές συστάσεις της έκθεσης CPI, η Korajlić σημειώνει ότι αυτές σχετίζονται κυρίως με την ενίσχυση της θεσμικής εποπτείας, τη διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων, η οποία είναι ιδιαίτερα προβληματική φέτος λόγω της πανδημίας COVID-19, παράλληλα με την υπεράσπιση δημοκρατικών μηχανισμών και τη δημοσίευση δεδομένων στον τομέα των δημοσίων δαπανών και της κατανομής δημόσιων πόρων.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της TIBiH Srdjan Blagovčanin προειδοποίησε ότι η Β-Ε κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και οι αρχές δεν έχουν επιτύχει ακόμη κανένα βήμα μπροστά σε οποιαδήποτε από τις 14 προτεραιότητες στην ευρωπαϊκή πορεία, ειδικά σε εκείνες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι εάν η χώρα συνεχίσει την τάση της ταχείας επιδείνωσης, κινδυνεύει να κλιμακώσει την κρίση σε επίπεδο απόλυτης θεσμικής παράλυσης, η οποία πολλαπλασιάζεται περαιτέρω σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία του COVID-19 και το πιο σκοτεινό πρόσωπο της διαφθοράς.

Ο Blagovčanin υπενθυμίζει ότι δεν υπήρχε καμία θεσμική απάντηση στα σκάνδαλα που παρουσιάστηκαν δημοσίως, με τη δικαστική εξουσία, η οποία υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει τη διαφθορά, να ανάγεται αντιθέτως σε «καυτό ζήτημα». /ibna