Το Μαυροβούνιο παραμένει αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο παραμένει αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, ο Ναύαρχος Dragan Samardžić, παρευρέθηκε στην 185η συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής σε επίπεδο Αρχηγών Γενικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg απευθύνθηκε στη Στρατιωτική Επιτροπή, αναφερόμενος στα πολυάριθμα καθήκοντα και υποχρεώσεις που θα αντιμετωπίσει η Συμμαχία κατά το 2021. Τόνισε τη σημασία των αποφάσεων που αναμένονται από τους υπουργούς Άμυνας τον Φεβρουάριο και τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φέτος, προκειμένου «το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ικανότητά του να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που μπορεί να φέρει το μέλλον.»

Οι συνεδρίες επικεντρώθηκαν σε επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εναρμόνιση της Ευρωατλαντικής Αποτροπής και Άμυνας (DDA) και καταρτίζοντας ένα κοινό έγγραφο για τα στρατηγικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Συζητήθηκαν επίσης οι τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, καθώς και ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19. Πραγματοποιήθηκε επίσης ειδική συνάντηση με εταίρους σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και «Αποστολές Αποφασιστικής Υποστήριξης» στο Αφγανιστάν, την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και την αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ναύαρχος Dragan Samardžić, τόνισε τη συνεχή συμβολή του Μαυροβουνίου στη βελτίωση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας. Προσέθεσε τη δέσμευση του Μαυροβουνίου να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό και τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος άμυνας και ασφάλειας προκειμένου να επιτύχει τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ, καθώς και να βελτιώσει την ετοιμότητα και τη βιωσιμότητα των εθνικών δυνατοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι το Μαυροβούνιο θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής νέων στρατιωτικών εννοιών και σχεδίων του ΝΑΤΟ για την εναρμόνιση και προσαρμογή των εθνικών σχεδίων και την αναθεώρηση ορισμένων στρατηγικών εγγράφων.

«Παράλληλα με την ανάπτυξη των εθνικών μας ικανοτήτων και την εκτέλεση καθηκόντων από τον τομέα και των τριών βασικών καθηκόντων της Συμμαχίας, το Μαυροβούνιο παραμένει δεσμευμένο για την περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή,» δήλωσε ο Ναύαρχος Samardžić.

Στη συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής υπό την προεδρία του στρατάρχη Stuart Peach συμμετείχαν επίσης ο στρατηγός Todd Walters (Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, SACEUR) και ο στρατηγός Andre Lanata (Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμός, SACT). /ibna