Beroš: Η Κροατία ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην πανδημία

Beroš: Η Κροατία ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην πανδημία

Κατά τη σύνοδο του Κοινοβουλίου της Κροατίας, ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είχαν ανταποκριθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά στις ειδικές συνθήκες που προκλήθηκαν από τον COVID-19, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πολιτών από την επιδημία του κορωνοϊού.

Υποβάλλοντας έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19, ο Beroš απαρίθμησε όλες τις δραστηριότητες που ανέλαβε η κυβέρνηση και το Εθνικό Αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας κατά την περίοδο από 11 Μαρτίου 2020 έως 15 Ιανουαρίου 2021.

«Το Αρχηγείο λειτουργεί εγκαίρως και σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση και χαλαρώνει τα μέτρα όταν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση. Παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση σε καθημερινή βάση και ανταποκρίνεται εγκαίρως, αυτονόμως ή σε συντονισμό με τα Αρχηγεία των διάφορων νομών, διατηρώντας μια ευέλικτη προσέγγιση,» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Προσέθεσε ότι η Κροατία εισήγαγε επιδημιολογικά μέτρα για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον COVID-19 πολύ νωρίς, υπενθυμίζοντας ότι κατά καιρούς τα μέτρα διαφοροποιούνται μεταξύ των νομών ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Υπενθύμισε επίσης ότι η μάχη κατά της επιδημίας στην Κροατία εξελίχθηκε σε δύο κύματα: το πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020, και το δεύτερο με την άφιξη του φθινοπώρου, όταν και σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων, και το οποίο διήρκεσε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου όταν η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται.

«Η σημερινή επίπτωση είναι 119,5 νέα κρούσματα σε 14 ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό που μας κατατάσσει ως την έβδομη πιο επιτυχημένη χώρα της ΕΕ,» δήλωσε ο Beroš.

Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε επίσης πώς οργανώθηκε η προμήθεια εμβολίων.

«Τα κράτη μέλη έχουν εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευτεί εξ ονόματός τους με τους κατασκευαστές εμβολίων, σε μια περίοδο όταν δεν ήταν ακόμη γνωστό ποιος θα αναπτύξει το εμβόλιο και πότε θα συνάψουν συμφωνίες προ-αγοράς με εκείνους που θεωρούνταν ότι ήταν σε θέση να συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια,» είπε.

Οι δόσεις στα μέλη της ΕΕ κατανέμονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, σε αλληλεγγύη και ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων, με την Κροατία να έχει συνάψει μέχρι τώρα συμφωνίες με πέντε κατασκευαστές εμβολίων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Κροάτες πολίτες, είπε.

«Έως τις 15 Ιανουαρίου, είχαμε εξασφαλίσει 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, έχοντας κατά νου ότι ένας ασθενής λαμβάνει δύο δόσεις,» δήλωσε ο Beroš.

«Δεν ξέρω τι μας περιμένει, τι θα φέρουν οι νέες μεταλλάξεις, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε ανταποκριθεί καλά στην απειλή. Από όσο γνωρίζω, κανείς δεν στερήθηκε ποτέ υγειονομικής περίθαλψης,» δήλωσε ο υπουργός σε κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρώτη έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους έως τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Η κρίση του COVID μάς κόστισε ένα τεράστιο ποσό. Αναρωτιέμαι πώς καταφέραμε σε αυτήν την κατάσταση να γεμίσουμε τους κρατικούς και υγειονομικούς προϋπολογισμούς,» δήλωσε ο υπουργός σε ερώτηση του Željko Reiner από το HDZ, δηλώνοντας ότι πάνω από 685 εκατομμύρια kuna δαπανήθηκαν σε ελέγχους , 450 εκατομμύρια για τη θεραπεία ασθενών, 115 εκατομμύρια σε αναρρωτικές άδειες και ούτω καθεξής. /ibna