Κύπρος: Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ για την UNFICYP

Κύπρος: Την Παρασκευή η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ για την UNFICYP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εγκρίνει ομόφωνα ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP για άλλους έξι μήνες, έως τις 31 Ιουλίου 2021, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή το απόγευμα της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκφράσει τη στήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα τονίσει ότι η ευθύνη για την επίλυση της διαίρεσης του νησιού «βρίσκεται πρωτίστως στους Κύπριους».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει επίσης την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση «πέντε συν τον ΟΗΕ» με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις εγγυήτριες δυνάμεις το συντομότερο δυνατό.

Προτρέπει επίσης «τις πλευρές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το ψήφισμα τονίζει ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο και ότι η έλλειψη συμφωνίας ενισχύει τις πολιτικές εντάσεις και εντείνει τον διαχωρισμό και των δύο κοινοτήτων, διακινδυνεύοντας μη αναστρέψιμες αλλαγές στο έδαφος και μειώνοντας τις προοπτικές μιας διευθέτησης και εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες.»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ζητά επίσης την αντιστροφή των ενεργειών της τουρκικής πλευράς στα Βαρώσια και επιβεβαιώνει την κατάσταση της πόλης όπως ορίστηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα.

«Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα», λέει το ψήφισμα, «τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση».

Σημειώνει επίσης τις μη συντονισμένες ενέργειες των δύο πλευρών στην πανδημία COVID-19 και εκφράζει την ανησυχία του ότι το κλείσιμο των σημείων διέλευσης κατά μήκος της Πράσινης γραμμής έχει περιορίσει τις ευκαιρίες για δικοινοτικές δραστηριότητες εμπλοκής και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και ότι η συνέχιση του παρατεταμένου κλεισίματος ορισμένων σημείων διέλευσης απειλεί να περιορίσει την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα αυτό από το 2003.

Το ψήφισμα καλεί τις πλευρές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση των διακοινοτικών επαφών, της συμφιλίωσης και της ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως των γυναικών και των νέων./ibna