Β-Ε: Συνάντηση Štefanek με τις Αρχές για την επίλυση του ζητήματος των μεταναστών

Β-Ε: Συνάντηση Štefanek με τις Αρχές για την επίλυση του ζητήματος των μεταναστών

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Drahoslav Štefanek συναντήθηκε σήμερα στο Σεράγεβο με τον Υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προσφύγων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Miloš Lučić για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Β-Ε.

Πριν από τη συνάντηση, ο Štefanek δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήθελε να συζητήσει πιθανές λύσεις με τις Αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Επισκέφτηκε χθες το καντόνι Una-Sana και το στρατόπεδο μεταναστών «Lipa», θέλοντας να δει την κατάσταση εκεί σε μια περίοδο κατά την οποία όλα τα ευρωπαϊκά βλέμματα είναι στραμμένα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την κατάσταση στο στρατόπεδο μεταναστών «Lipa».

Αντίκρισε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω από το χειμώνα και τον κρύο καιρό. Δήλωσε ότι μπορούσε να καταλάβει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς σε τέτοιες συνθήκες για μισή ώρα ή μία ώρα, πόσω μάλλον για πολύ περισσότερο.

Σημειώνοντας ότι η τοπική κοινότητα στο Bihać δεν επιθυμεί την επιστροφή των μεταναστών στο «Bira», ο Štefanek έκανε νύξη για μια δεύτερη πιθανή λύση, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους προτού το συζητήσει με τις αρχές της Β-Ε.

Σήμερα το πρωί, μίλησε επίσης με τους διαμεσολαβητές και υπογράμμισε την αναζήτηση λύσεων για τη μεταναστευτική κρίση ως στόχο αυτής της επίσκεψης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με ιδιαίτερη έμφαση στο καντόνι Una-Sana, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μετανάστες και εκπροσώπους της πόλης και των καντονικών αρχών.

Πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Štefanek, ο υπουργός Lučić υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι στο τέλος του περασμένου έτους, κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων των τριών κρατικών υπουργείων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, το υπουργείο του ανέλαβε την παροχή τροφίμων και ειδών υγιεινής στους μετανάστες.

Ο Lučić ανέλαβε επίσης πρωτοβουλία για συνάντηση με την υπουργό Πολιτικών Υποθέσεων της Β-Ε Ankica Gudeljević και τον υπουργό Ασφάλειας Selmo Cikotić. /ibna