Μαυροβούνιο: Đukanović, Abazović και Radulović συζήτησαν την ανάκληση των πρεσβευτών

Μαυροβούνιο: Đukanović, Abazović και Radulović συζήτησαν την ανάκληση των πρεσβευτών

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, Đorđe Radulović και Dritan Abazović αντίστοιχα, κατέληξαν σε συμφωνία για να ξεπεράσουν το πρόβλημα ανάκλησης ορισμένων πρεσβευτών, το οποίο αφορούσε κυρίως τις δημόσιες εξηγήσεις της πρότασης της Κυβέρνησης.

Στην κοινή δήλωση Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι οι συμμετέχοντες «συζήτησαν το ζήτημα της διεξαγωγής εξωτερικής πολιτικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Μαυροβουνίου και του Υπουργείου Εξωτερικών.»

Σύμφωνα με τη δήλωση, επισημάνθηκε ότι η συνεχής και ανοιχτή επικοινωνία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή συμβίωση που στοχεύει στη διατήρηση της λειτουργικότητας του συστήματος του κράτους του Μαυροβουνίου, της φήμης και της θέσης κύρους που κατέχει στις διεθνείς σχέσεις, καθώς και των καλών αποτελεσμάτων τα οποία έχει επιτύχει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της εξωτερικής πολιτικής. Προτεραιότητα δίνεται στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των πολιτικών, των θεσμών και των πολιτών του Μαυροβουνίου.

«Η συνάντηση αναγνώρισε τις σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου και της Κυβέρνησης στη διαδικασία επιλογής διπλωματικών εκπροσώπων του Μαυροβουνίου, καθώς και το δικαίωμα της κυβέρνησης να διαθέτει διπλωματικούς εκπροσώπους ως αυθεντική έκφραση της εξωτερικής της πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτεύχθηκε συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανάκλησης ορισμένων πρεσβευτών, το οποίοι αφορούσε κυρίως τις δημόσιες εξηγήσεις της πρότασης της Κυβέρνησης. Συμφωνήθηκε ότι στο μέλλον, η προηγούμενη θετική πρακτική των διαβουλεύσεων εξωτερικής πολιτικής θα συνεχιστεί στο επίπεδο του Προέδρου, του Προέδρου του Κοινοβουλίου, του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών. Αυτό θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικό διάλογο και την αποτελεσματική επιλογή ανθρώπινων πόρων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της σταθερής πορείας εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνίου,» τόνισε η δήλωση Τύπου.

Η αιτία αυτής της συνάντησης ήταν η άρνηση του Đukanović να υπογράψει το έγγραφο σχετικά με την ανάκληση πολλών πρεσβευτών του Μαυροβουνίου, σε αυστηρή απαίτηση της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως υποβάλει προτάσεις για την ανάκληση των Darko Pajović, Πρέσβη του Μαυροβουνίου στην Κίνα, Miodrag Vlahović, Πρέσβη του Μαυροβουνίου στην Αγία Έδρα και το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας, Obrad-Mišo Stanišić, Πρέσβη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Sanja Vlahović, Πρέσβειρας στην Ιταλία, τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και τη Δημοκρατία της Μάλτας, Vera Kuliš, Πρέσβειρας στη Γερμανία, Tarzan Milošević, Πρέσβη στη Σερβία, καθώς και της Dušanka Jeknić, Πρέσβειρας του Μαυροβουνίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. /ibna