Σλοβενία: Νέο πολιτικό κίνημα «Ας Ενώσουμε τη Σλοβενία»

Σλοβενία: Νέο πολιτικό κίνημα «Ας Ενώσουμε τη Σλοβενία»

Από την Τρίτη το απόγευμα, ένας νέος παίκτης προστέθηκε στην πολιτική σκηνή της Σλοβενίας με στόχο να «συσπειρώσει μια σειρά από μικρότερα, μη κοινοβουλευτικά κόμματα, ομάδες, τοπικές πρωτοβουλίες και προσωπικότητες με ετερογενείς αξίες και πολιτικές στάσεις, με στόχο να σχηματίσουν μια κοινή λίστα υποψηφίων για τις επόμενες γενικές εκλογές.»

Το πολιτικό κίνημα με την ονομασία «Povežimo Slovenijo» («Ας Ενώσουμε τη Σλοβενία») θεμελίωσε το πρόγραμμα και τη στρατηγική συνεργασίας στη βάση του Σλοβενικού Συντάγματος, και έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με παρόμοια σχήματα από το εξωτερικό, κυρίως από την Αυστρία και την Ελβετία, όπου οι μεγάλης κλίμακας προεκλογικοί συνασπισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Σλοβενίας, η ιδρύτρια και συντονίστρια του σχηματισμού του κινήματος είναι η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Nada Pavšer, η οποία πιστεύει ότι ο αναδυόμενος κατάλογος θα μπορούσε να λάβει τουλάχιστον το 20% των ψήφων στις επόμενες εκλογές.

«Η μέχρι τώρα ανταπόκριση ήταν πολύ θετική,» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία. Ο επικεφαλής των Πρασίνων Andrej Čuš πιστεύει ότι το κίνημα θα είναι ένα success story. «Αρκετά με τις ιστορίες αποτυχίας,» είπε.

Ο Čuš εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης ότι το κίνημα θα προσελκύσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους προσπαθώντας να υπερβεί την πολιτική πόλωση. «Η πρωτοβουλία στοχεύει να δώσει φωνή στην κοινωνία των πολιτών και όχι μόνο στους πολιτικούς, καθώς και να υποστηρίξει καλές προτάσεις ανεξάρτητα από την πηγή τους,» είπε.

Η εκτελεστική επιτροπή των Πρασίνων και η κεντρική επιτροπή του Λαϊκού Κόμματος (SLS), τόνισε, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συνεργασία τους στην πρωτοβουλία. Το νέο κίνημα θα ορίσει τον δικό του υποψήφιο για πρωθυπουργό.

Ο Marjan Podobnik του SLS πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι που απείχαν από τις εκλογές τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να χαιρετίσουν μια τέτοια συνεργασία.

Ο κατάλογος των δημόσιων προσωπικοτήτων και κομμάτων που φέρεται να βρίσκονται σε συνομιλίες για συνεργασία με το κίνημα περιλαμβάνει το μέλος του Νέου Λαϊκού Κόμματος και πρώην δήμαρχο του Μάριμπορ Franc Kangler, το δήμαρχο του Celje Bojan Šrot, τον κατάλογο του Δημάρχου Koper Aleš Bržan, καθώς και τον Zdravko Počivalšek, αρχηγό του συνασπισμού του Κόμματος Σύγχρονου Κέντρου (SMC).

Ο Počivalšek, του οποίου το κόμμα κινείται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, δήλωσε κατά τη διάρκεια του εισαγωγικού βίντεο του κινήματος ότι «κάθε πράξη συνεργασίας εντός του πολιτικού κέντρου είναι επωφελής και απαραίτητη για την επίτευξη ισορροπίας στον πολιτικό μας χώρο.»

«Το SMC εργάζεται επίσης για τη συσπείρωση του φιλελεύθερου κέντρου,» είπε.

Μεταξύ αυτών που εμφανίστηκαν επίσης στο βίντεο ήταν ο σύμβουλος παρά τω προέδρω και πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Ernest Petrič, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Βιοτεχνιών και Μικρών Επιχειρήσεων (OZS) Branko Meh, ο επικεφαλής της Ένωσης Συνταξιούχων (ZDUS) Janez Sušnik, ο επικεφαλής μιας διαδημοτικής ένωσης τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης της Σλοβενίας Luj Šprohar, ο μουσικός Oto Pestner και η τζουντόκα Lucija Polavder.

Η πρώην επικεφαλής του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) Aleksandra Pivec επιβεβαίωσε στην RTV Slovenija ότι είχε συζητήσει πιθανή συνεργασία με την πρωτοβουλία, ωστόσο το πρωταρχικό της σχέδιο παραμένει να σχηματίσει το δικό της κόμμα. /ibna