Βόρεια Μακεδονία: Η Πορτογαλική Προεδρία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Βόρεια Μακεδονία: Η Πορτογαλική Προεδρία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις

Η πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί τη διαδικασία διεύρυνσης σημαντικό ζήτημα και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντείνει τον διάλογο για την εναρμόνιση του διαπραγματευτικού πλαισίου και να ξεκινήσει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή.

Αυτά ήταν τα μηνύματα που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες για τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Nikola Dimitrov και τον Υπουργό Εξωτερικών Bujar Osmani, από τον Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Augusto Santos Silva και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell.

Στις συναντήσεις με τον Silva, Dimitrov και Osmani δήλωσαν ομόφωνα ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να λάβει αυξημένη προσοχή, ειδικά στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία από τον Μάρτιο του περασμένου έτους έχει συναινετική απόφαση από όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Επανέλαβαν τη δέσμευση της χώρας για τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η σαφής προοπτική της χώρας ως μελλοντικό πλήρες μέλος της ΕΕ είναι η ισχυρότερη ώθηση για τη συνέχιση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων και την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών αξιών στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Silva έκανε μια επισκόπηση των προτεραιοτήτων της πορτογαλικής Προεδρίας με στόχο την κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη Ευρώπη, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών της στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, την προώθηση μιας Ένωσης που βασίζεται σε κοινές αξίες, στην αλληλεγγύη, στον μετασχηματισμό και τη συνοχή, μια Ένωση ικανή για συντονισμένη δράση για την ανάκαμψη από την κρίση του COVID-19.

Κατά τη συνάντηση των Osmani και Dimitrov με τον Josep Borrell, εκτιμήθηκε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα συμβάλει στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή.

«Το επίκεντρο της συνομιλίας ήταν το μέλλον της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, κυρίως στο πλαίσιο των εξελίξεων μετά την υιοθέτηση της νέας μεθοδολογίας και των ευκαιριών που προσφέρει για την εντατικοποίηση της διαδικασίας, την εναρμόνιση του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Βόρεια Μακεδονία, η σημασία και τα οφέλη της περιφερειακής συνεργασίας και της προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας ως βασικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή προοπτική, τόσο για τη χώρα όσο και για ολόκληρη την περιοχή», όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η συνάντηση υπογράμμισε το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει μεγάλο αριθμό φίλων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, των οποίων τα συμφέροντα για το μέλλον της Ευρώπης συμπίπτουν με το δικό μας για την πλήρη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ και για την «τελική ολοκλήρωση της Ένωσης» .

Οι Dimitrov και Osmani τόνισαν στη συνάντηση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διατηρήσει το επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών διαδικασιών και να διατηρήσει το «θετικό αρχείο για τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Borrell, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών χαιρέτισε το υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης της Βόρειας Μακεδονίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ.

«Η συνάντηση του Dimitrov και του Osmani με τον Borrell έρχεται σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και από την άποψη αυτή οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία θα συμβάλει στη διατήρηση της αξιοπιστίας της ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε το γραφείο Τύπου.

Οι Osmani και Dimitrov συναντήθηκαν επίσης με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, Miroslav Lajcak, για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τις περιφερειακές πρωτοβουλίες και τις προσδοκίες για την επόμενη περίοδο. Σε αυτή τη συνάντηση συνήχθη το συμπέρασμα ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η χώρα είναι μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή ιστορία στην περιοχή και, ως εκ τούτου, ένα παράδειγμα για άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – που δείχνει σαφώς τη μετασχηματιστική δύναμη της Ευρωπαϊκής ιδέα.

«Επομένως, η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός ο δρόμος. Θα αποτελεί επιβεβαίωση της διατήρησης της πολιτικής διεύρυνσης στην ατζέντα της ΕΕ, αλλά επίσης ότι η πραγματική επένδυση στις μεταρρυθμίσεις και στις σχέσεις καλής γειτονίας σημαίνει ασφαλή επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες», ειπώθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

Εν τω μεταξύ, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Silva είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι φιλοδοξίες της χώρας του για την προεδρία της ΕΕ στον τομέα της διεύρυνσης ήταν «αρκετά φιλόδοξες».

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να συνεχίσουμε τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Santos Silva στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρκετοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχάσει τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και τα εμπόδια και τα προβλήματα που θέτει η Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία στο δρόμο της προς την ΕΕ, όπως είπε το μέλος της Επιτροπής, Isabel Santos από την Πορτογαλία.

Ο ευρωβουλευτής της Ουγγαρίας Andor Deli επεσήμανε τις διαφορές στην προσέγγιση της διαδικασίας διεύρυνσης μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ρώτησε τον Πορτογάλο Υπουργό τι θα έκανε για να επιταχύνει την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας διαπραγματεύσεων.

«Δεν έχει εισαχθεί καμία αλλαγή σε αυτήν τη μεθοδολογία», δήλωσε ο Deli, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται θετικά μηνύματα για να επιταχυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης.»

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Andreas Schieder ρώτησε πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Ο Schieder είπε επίσης ότι ενδιαφέρεται για το τι θα συνέβαινε στον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να ηγηθεί αυτού του διαλόγου», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Santos Silva είπε ότι τα ζητήματα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας πρέπει να επιλυθούν, καθώς “αντανακλά την ΕΕ στο σύνολό της”, ότι ελπίζουν να σημειώσουν πρόοδο στη διαδικασία, και ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του περασμένου έτους σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία./ibna