Σερβία: Ο Vučić συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρέσβη

Σερβία: Ο Vučić συναντήθηκε με τον Γερμανό Πρέσβη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić συναντήθηκε χτες με τον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Thomas Schieb, για να συζητήσουν τα πιο σημαντικά τρέχοντα θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Vučić και ο Πρέσβης Schieb δήλωσαν ότι οι σχέσεις της Σερβίας και της Γερμανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, το οποίο αντιπροσωπεύει μια υγιή και σταθερή βάση για περαιτέρω βελτίωση των συνολικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Vučić εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Γερμανούς επενδυτές για την απασχόληση περισσότερων από 67.000 ατόμων στη Σερβία και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος.

«Εκτός από την παροχή θέσεων εργασίας, οι γερμανικές εταιρείες έχουν εξαιρετική επιρροή στο επιχειρηματικό πνεύμα και τις εργασιακές συνήθειες, καθώς και στην ανάπτυξη της διπλής εκπαίδευσης στη χώρα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić, τονίζοντας ότι η Σερβία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τύπο εκπαίδευσης στην επόμενη περίοδο, καθώς και στην πράσινη ατζέντα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμένες νέες επενδύσεις, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται την επόμενη περίοδο. Ο Πρέσβης Schieb είπε ότι η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας υποστηρίζει σταθερά και ενεργά την υπάρχουσα τάση αύξησης των επενδύσεων.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρέσβης Schieb παρουσίασε στον Πρόεδρο τον νέο διευθυντή του GIZ στη Σερβία, την Daniela Funke, και τον νέο επικεφαλής του γραφείου της KfW, Rüdiger Hartmann.

«Η γερμανική κυβέρνηση, με τα θεσμικά της όργανα KfW και GIZ, έχει υλοποιήσει έργα αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο πρέσβης Schieb, προσθέτοντας ότι η εστίαση της Γερμανίας στη Σερβία θα συνεχίσει να είναι σε έργα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία, στη διπλή εκπαίδευση, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στο κράτος δικαίου. Η Γερμανία υποστηρίζει σήμερα τη Σερβία σε αυτούς τους τομείς με 240 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Vučić επεσήμανε ιδιαίτερα ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή εταιρειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έργα υποδομής, καθώς η Σερβία πλησιάζει σοβαρά τη γενική ανάπτυξη της χώρας με πλήρη δέσμευση για αναπτυξιακή συνεργασία.

Υπό αυτήν την έννοια, ο πρέσβης Σίιμπ τόνισε ότι «η Σερβία δεν είναι μόνο ένας ισχυρός οικονομικός εταίρος για τη Γερμανία», αλλά ότι η χώρα μας είναι ο «σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας στην περιοχή στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας»./ibna