Βουλγαρία: Η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει πριν την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τον Mutafchiiski

Βουλγαρία: Η εστίαση δεν πρέπει να ανοίξει πριν την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τον Mutafchiiski

Ο καθηγητής Ventsislav Mutafchiiski και Πρόεδρος της Εθνικού Επιχειρησιακού Αρχηγείου για την αντιμετώπιση του COVID-19, που φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό bTV, δήλωσε ότι κατά την άποψη του τα εστιατόρια δεν θα πρέπει να ανοίξουν πριν την 1η Μαρτίου.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα εστιατόρια δεν πρέπει να ανοίξουν πριν από την 1η Μαρτίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε εξαιρετική κατάσταση, είμαστε μία από τις λίγες χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί και όχι στην κόκκινη ζώνη. Γιατί θέλουμε να βγούμε από αυτήν την ευνοϊκή κατάσταση;» δήλωσε ο Mutafchiicki.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη διαμαρτυρία της ένωσης των επιχειρήσεων εστίασης και συναφών φορέων της βιομηχανίας εστίασης, ενώπιον του κτηρίου του Υπουργικού Συμβουλίου με σύνθημα «Μάρτης της Ελευθερίας».

Κατά τη διαμαρτυρία, οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση θα εγείρουν οικονομικά αιτήματα, για τις πληρωμές αποζημιώσεων σε εργαζόμενους και εταιρείες, όπως και το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους.

Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου το 30% των επιχειρήσεων έχουν χρεοκοπήσει και δεν θα ανοίξουν καθόλου, καθώς αυτό το ποσοστό αυξάνεται κάθε μήνα που περνάει, με συνέπεια να υπάρχουν απώλειες σε θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις που χρεωκοπούν.

Αργός ο ρυθμός των εμβολιασμών

Σχολιάζοντας την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα, ο Mutafchiiski στην bTV, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ο ρυθμός είναι πολύ αργός σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό παρατηρείτε στην έναρξη της εκστρατείας και όχι για την περαιτέρω διαδικασία, καθώς αναμένονται μεγάλες ποσότητες εμβολίων τους επόμενους μήνες.

«Το πρώτο τρίμηνο είναι αρκετά δειλό, οι παραδόσεις καθυστερούν. Αλλά θα γίνονται τακτικές παραδόσεις για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Μιλάμε για 200 χιλιάδες “Moderna” κάθε τρίμηνο. Η Pfizer θα πρέπει να παραδώσει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους. Θα έχουμε περισσότερα από 12 εκατομμύρια εμβόλια», δήλωσε ο καθηγητής Mutafchiiski.

Όπως είπε το εμβόλιο λειτούργησε. «10 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, έχω ήδη ανοσία και μεγάλο αριθμό αντισωμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Mutafchiiski.

«Υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία για τον κορωνοϊό, αλλά είναι γεγονός ότι το ανοσοποιητικό μου σύστημα πρέπει να ενεργοποιηθεί και όταν ο ιός εισέλθει στον ρινοφάρυγγα, θα καταστραφεί. Όλα τα εμβόλια παρέχουν 100% εγγύηση ότι δεν θα ασθενήσετε σοβαρά, δήλωσε ο καθηγητής Mutafchiiski, αναφερόμενος στα εμβόλια των “AstraZeneca”, “Moderna” και “Pfizer”.

Όσον αφορά τις αντενδείξεις, είπε ότι απολύτως όλα τα εμβόλια έχουν τις ίδιες αντενδείξεις. Τα άτομα με καρκίνο δεν πρέπει να εμβολιάζονται, ούτε με αλλεργίες που οδηγούν σε σοβαρές καταστάσεις, ούτε σε άτομα σε χημειοθεραπεία ή με αυτοάνοσες ασθένειες.

Ο καθηγητής Mutafchiiski σχολίασε την εξάπλωση του νέου στελέχους. «Η νέα μετάλλαξη είναι πολλές φορές πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα – μεταξύ 30 και 70%. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι πιο θανατηφόρα. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο υψηλότερος αριθμός μολύνσεων λόγω του νέου στελέχους παραλύει το σύστημα υγείας και αυτό μπορεί να το κάνει θανατηφόρο.

Τόνισε ότι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά των νέων στελεχών, και ιδίως κατά του βρετανικού. «Όσο αυτός ο ιός κυκλοφορεί στον ανθρώπινο πληθυσμό, τόσο περισσότερο θα αλλάζει. Ο στόχος είναι ο ταχύτερος εμβολιασμός για να σταματήσει η κυκλοφορία του», δήλωσε ο καθηγητής Mutafchiiski.

Τέλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ούτε κασκόλ ούτε κράνη μπορούν να παίξουν το ρόλο που παίζουν οι μάσκες στην πρόληψη του κορωνοϊού. Συνιστάται να φοράτε μάσκες με μεγαλύτερη προστασία, η οποία είναι ήδη υποχρεωτική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο καθηγητής Mutafchiiski./ibna