Κοσσυφοπέδιο: Η ECAP απέκλεισε τον Kurti και άλλους υποψηφίους που έχουν νομικό κώλυμα από τις εκλογές

Κοσσυφοπέδιο: Η ECAP απέκλεισε τον Kurti και άλλους υποψηφίους που έχουν νομικό κώλυμα από τις εκλογές

Όπως ζητήθηκε από την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Valdete Daka, η Ομάδα Παραπόνων και Προσφυγών για τις Εκλογές (ECAP) αποφάσισε εν μέρει υπέρ των καταγγελιών των πολιτικών κομμάτων για την πιστοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών για τις πρόωρες εκλογές. Η ECAP αποφάσισε να πιστοποιήσει μόνο υποψηφίους που πληρούν τις νομικές απαιτήσεις.

Εκτός των εγκεκριμένων υποψηφίων βουλευτών έμειναν οι τελεσίδικα καταδικασμένοι τα τελευταία τρία χρόνια, με το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού και εκ νέου υποψήφιου του Κινήματος Vetëvendosje, Albin Kurti να ξεχωρίζει.  Εκτός από τον Kurti, τέσσερις άλλοι υποψήφιοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής από το Κίνημα Vetëvendosje. Η απόφαση αναφέρει ότι οι Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Liburn Aliu, Bajram Mavriqi και Labinotë Demi-Murtezi δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλους υποψηφίους.

Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη και για τη Σοσιαλδημοκρατική Πρωτοβουλία. Η λίστα που έχει πιστοποιηθεί σε αυτό το κόμμα, αλλά χωρίς τα ονόματα των Vesel Krasniqi, Besnik Berisha, Filloreta Bytyçi, Valentina Alijaj, Xhafer Berisha, Aziz Thaçi, Musa Fetahaj, Hasime Daka, Fatmir Gërdellaj, Vehbi Avdullahaj, Endrit Shala και Ardian Nokaj.

Το AAK, το οποίο είπε ότι είχε αντικαταστήσει τα ονόματα τριών υποψηφίων που είχαν προβλήματα με το νόμο, δεν πιστοποίησε τέσσερις υποψηφίους. Αυτά είναι οι Shemsedin Dreshaj, Gani Dreshaj, Rrahim Ajeti και Shqipe Kastrati. Ούτε αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους.

Τα κόμματα που επιθυμούν να καταθέσουν προσφυγή κατά της απόφασης έχουν 24 ώρες για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει τρεις ημέρες για να αποφασίσει. Η διαδικασία πιστοποίησης λήγει στις 31 Ιανουαρίου./ibna