Β-Ε: Έκκληση της Αποστολής του ΟΑΣΕ στις Αρχές για εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα των προσφύγων

Β-Ε: Έκκληση της Αποστολής του ΟΑΣΕ στις Αρχές για εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα των προσφύγων

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενέστατη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καλεί τις αρχές σε όλα τα επίπεδα κυβέρνησης να αναπτύξουν και να συμφωνήσουν για βιώσιμες και συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα λύσεις απέναντι στην εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση.

«Ιδιαίτερη ανησυχία γεννά η κατάσταση στο καντόνι της Una Sana, όπου πολλοί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ζουν σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, ιδίως εντός και γύρω από τη Velika Kladusa και το Bihac. Παρόλο που οι πρόσφατες ενέργειες που έγιναν για να φιλοξενηθούν ορισμένα άτομα στο πρώην Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής Lipa ήταν μερικώς ενθαρρυντικές, η περαιτέρω ανθρώπινη ταλαιπωρία θα προληφθεί μόνο μέσω επείγουσας και συντονισμένης δράσης από τις αρχές του κράτους, της οντότητας και του Καντονίου. Οι σκληρές χειμερινές συνθήκες επιδεινώνουν περαιτέρω αυτά τα ζητήματα, με πολλούς μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να αναγκάζονται να κοιμηθούν στο δρόμο, με ελάχιστη στέγαση, σίτιση ή κάλυψη άλλων αναγκών,» σημειώνει η αποστολή σε δελτίο τύπου.

Αναφορές βίαιων επαναπροωθήσεων και άλλων παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα της Β-Ε ανησυχούν περαιτέρω την Αποστολή. Σύμφωνα με το Δίκτυο παρακολούθησης της βίας στα σύνορα, πολλές από τις επαναπροωθήσεις το 2020 περιελάμβαναν κάποια μορφή βίας, η οποία κυμαινόταν από λεκτική κακοποίηση και σωματική επίθεση έως κλοπή, εκβιασμό και βιασμό, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως εντελώς απαράδεκτα.

«Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους ισχυρισμούς, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής της Β-Ε, συναντήθηκε με εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων, των Are You Syrious, Save the Children, No Name Kitchen και Puz. Η αποστολή υπενθυμίζει σε όλες τις Αρχές ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του εσωτερικού δικαίου, και επαναλαμβάνει τη σημασία της δημοκρατικής εποπτείας ως προς αυτό. Επιπλέον, πρέπει να καθιερωθεί ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης που θα λογοδοτεί στις αρχές, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διεθνών και εθνικών θεσμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε παραμένει διαθέσιμη για να βοηθήσει τις αρχές να συμμετάσχουν σε παραγωγικό πολιτικό διάλογο για να βελτιώσει αυτήν την κατάσταση, ενώ είναι έτοιμη να υποστηρίξει την πολύ αναγκαία βελτίωση των προσπαθειών συντονισμού μεταξύ καντονιών, οντοτήτων και κρατικών αρχών. /ibna