Μαυροβούνιο: Στήριξη της ΕΕ στον τομέα της υγείας

Μαυροβούνιο: Στήριξη της ΕΕ στον τομέα της υγείας

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, πρέσβειρα Oana Kristina Popa, και η επικεφαλής διαπραγματευτής Zorka Kordić υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στον τομέα της υγείας στον αγώνα κατά του COVID-19. Η επιχορήγηση 9,5 εκατομμυρίων ευρώ της Ένωσης στοχεύει στη στήριξη του τομέα της υγείας μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του σε παρόμοιες απειλές στο μέλλον. Περιλαμβάνει επενδύσεις στην υποδομή, τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας του Μαυροβουνίου για τον έλεγχο ασθενειών και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφάλειας της υγείας.

Η Πρέσβης Popa τόνισε ότι η συμφωνημένη υποστήριξη της ΕΕ σήμερα θα αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στο σύστημα υγείας του Μαυροβουνίου και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους πολίτες.

«Αυτή η υγειονομική κρίση -ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι- θα περάσει, αλλά οι κλινικές και τα εργαστήρια θα παραμείνουν. Κοιτώντας στο μέλλον, θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το σύστημα υγείας του Μαυροβουνίου, φέρνοντάς το πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό αξίζει το Μαυροβούνιο και αυτή είναι η ουσία της διαδικασίας ένταξης: η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,» δήλωσε η πρέσβης της ΕΕ.

Η επικεφαλής διαπραγματευτής Zorka Kordić δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου ενισχύθηκε από μια δομημένη, στοχευμένη και πολύτιμη υποστήριξη στο σύστημα υγείας της χώρας, τονίζοντας ότι η ΕΕ ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν την ανάγκη βοήθειας σε αυτό το κομμάτι, αλλά και στις μακροπρόθεσμες και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

«Μαζί με την ΕΕ, χτίζουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας: επτά δραστηριότητες θα χρηματοδοτηθούν από το συνολικό ποσό των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτονται από τη χρηματοοικονομική συμφωνία για το πρόγραμμα IPA 2018, η εφαρμογή των οποίων θα αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα διασφαλίσει την ικανοποίηση των πολιτών μας με τις υπηρεσίες υγείας», δήλωσε η Kordić.

Τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ έχει μεταμορφωτικό χαρακτήρα και χρησιμεύει για τη μεταρρύθμιση της κοινωνίας και τη βελτίωση των θεσμών, των γνώσεων και των δεξιοτήτων, ενώ η διαδικασία υλοποίησης τέτοιων έργων φαίνεται ωφέλιμη για τους πολίτες μακροπρόθεσμα.

Η υπουργός Υγείας Jelena Borovinić-Bojović τόνισε ότι η πανδημία προειδοποιεί για άλλη μια φορά την ανθρωπότητα ότι κανείς δεν είναι ασφαλής εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς.

«Η χείρα υποστήριξης και βοήθειας που λαμβάνουμε για άλλη μια φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει περαιτέρω πόσο σημαντική είναι η ενότητα και η συνύπαρξη στην επίλυση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Η πανδημία είναι εδώ, αλλά μια μέρα θα περάσει και όλα όσα μας ανατέθηκαν σε αυτή η περίσταση μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν,» δήλωσε η Borovinić-Bojović.

Αυτή η χρηματοδοτική συμφωνία προβλέπει την προμήθεια εξοπλισμού PCR με ικανότητα ανάλυσης μεγάλου αριθμού αναπνευστικών δειγμάτων για ανίχνευση COVID-19, ο οποίος θα αυξήσει την ικανότητα του κράτους να ελέγχει και να εντοπίζει τον κορωνοϊό.

Θα κατασκευαστούν πολλές εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν ιατρικές δομές σημαντικές για την πρόληψη και τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και για τη θεραπεία ασθενών. Για την κατασκευή της Κλινικής για Λοιμώδη Νοσήματα και Δερματο-Αφροδισιολογία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει συνολικά 8,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από αυτό το πακέτο και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια που είχαν διατεθεί προηγουμένως. Τα κονδύλια της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την κατασκευή ενός Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων με Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης και το πρώτο Εργαστήριο Βιοασφάλειας Επιπέδου 3, ενώ αρκετά μικροβιολογικά εργαστήρια θα ανακαινιστούν και θα εξοπλιστούν.

Το πακέτο στήριξης 9,5 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος επιχορήγησης ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ στο Μαυροβούνιο. Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος στήριξης, συγκεκριμένα 40,5 εκατομμύρια ευρώ, διατίθεται ως άμεση δημοσιονομική στήριξη για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και την υποστήριξη της κοινωνικής και οικονομικής αντίδρασης των κρατικών αρχών. /ibna