Κροατία: Πρόσθετα μέτρα στήριξης στις σεισμόπληκτες περιοχές ζήτησε η Υπουργός Vučković

Κροατία: Πρόσθετα μέτρα στήριξης στις σεισμόπληκτες περιοχές ζήτησε η Υπουργός Vučković

Τη Δευτέρα, η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković συμμετείχε στην πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την πορτογαλική Προεδρία, κατά την οποία εξέφρασε την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης προς τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών εργαλείων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο την Τρίτη.

Η πορτογαλική Προεδρία ξεκίνησε τη συνάντηση με παρουσίαση των προτεραιοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής τον Μάιο.

«Η υπουργός Vučković υποστήριξε αυτήν την προσέγγιση και επανέλαβε τις βασικές προτεραιότητες της Κροατίας σχετικά με τη δέσμη μεταρρυθμίσεων: απλούστευση των κανόνων όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες, ενίσχυση του ρόλου των κρατών μελών στον καθορισμό των γεωργικών μέτρων εντός του κοινού νομικού πλαισίου, συνέχιση των πληρωμών που σχετίζονται με προϊόντα, ακρόαση συγκεκριμένων αναγκών των κρατών μελών και τροποποίηση των μέτρων για τη σταθεροποίηση της αγοράς,» σημειώνει το υπουργείο.

Η κροατική αντιπροσωπεία επεσήμανε τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο του σεισμού στον τομέα της ξυλείας, την αγροτική κοινότητα και τις αγροτικές δραστηριότητες, καθώς και την καταστροφή που προκλήθηκε στη βασική υποδομή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα δυσκολίες στην πρόσβαση στην αγορά, μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης και κλονισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Εκτός από την άμεση υποστήριξη, επιπλέον μέσα στήριξης απαιτούνται για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δάνεια και χρηματοδότηση, υπογράμμισε η κροατική αντιπροσωπεία.

«Η πολιτική και οικονομική προτεραιότητα της Κροατικής κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει βοήθεια και η ολοκληρωμένη αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο, και το υπουργείο παρέχει όλη τη βοήθεια που μπορεί στο πλαίσιο των καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης,» δήλωσε η υπουργός Vučković.

Ευχαριστώντας την Ευρώπη για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη της μέχρι στιγμής, υπογράμμισε την ανάγκη για «πρόσθετη προσπάθεια και υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την ενεργοποίηση μέτρων από την Κοινή Γεωργική Πολιτική.»

Η εν λόγω περιλαμβάνει την αύξηση της έντασης της στήριξης για επενδύσεις σε αυτήν την περιοχή στο 70%, τη διευκόλυνση των προκαταβολών και την κατάργηση των τραπεζικών εγγυήσεων, καθώς και την αποζημίωση για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Η Vučković ζήτησε να καταβληθούν προκαταβολές για άμεση στήριξη της τάξης του 85% πριν από τις 16 Οκτωβρίου, την απαλλαγή των πράσινων τελών και την παράταση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Τα διάφορα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη, κατανόηση και υποστήριξή τους προς τα θύματα του σεισμού. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Janusz Wojciechowski τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ήδη τις δυνατότητες για βοήθεια προς τους Κροάτες αγρότες, εκφράζοντας την ετοιμότητα και δεκτικότητά του όσον αφορά τις απαιτήσεις της Κροατίας. /ibna