Ελλάδα: Με Wilmes και Stoltenberg συναντήθηκε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Ελλάδα: Με Wilmes και Stoltenberg συναντήθηκε ο Δένδιας στις Βρυξέλλες

Με την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmes και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε ανακοίνωση του, το Βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σχετικά με την συνάντηση, ότι «την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Sophie Wilmes συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. Οι δύο Υπουργοί μπόρεσαν να ανταλλάξουν την εμπειρία τους σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στις αντίστοιχες χώρες τους και τις απόψεις τους για σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το Βέλγιο, μέσω  της Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στον ευρωπαίο εταίρο του όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επίλυση των διμερών διαφορών και η πρόσφατη εποικοδομητική στάση της τελευταίας είναι δύο εξελίξεις που ενθαρρύνονται από το Βέλγιο και οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν αυτό το ζήτημα να εξελιχθεί θετικά.

Τέλος, αυτή η συνάντηση ήταν η ευκαιρία για το Βέλγιο να εξετάσει μια επίσημη αποστολή στην Ελλάδα την άνοιξη του 2021, προκειμένου να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, με την επιφύλαξη της εξέλιξης της κατάστασης της πανδημίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Jens Stoltenberg με τον Νίκο Δένδια στην έδρα της Συμμαχίας, μοιράστηκαν απόψεις για διάφορα θέματα, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ 2030 και η Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον στρατιωτικό μηχανισμό αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο με διαμεσολαβητή το ΝΑΤΟ. «Χαίρομαι που βλέπω ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά από την επίσκεψή μου στην Άγκυρα και την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε περαιτέρω τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο Stoltenberg, προσθέτοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεύουν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ 2030, ο Γενικός Γραμματέας είπε: «Σκοπεύω να υποβάλω ορισμένες συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού – μέσω στενών και τακτικών διαβουλεύσεων και με τους 30 Συμμάχους – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ενίσχυσης των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για ανθεκτικότητα, αύξηση των επενδύσεων σε νέες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, να ενισχύσει τον πολιτικό ρόλο του ΝΑΤΟ και την ικανότητά του να υπερασπίζεται τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, και να δημιουργεί στενότερες συνεργασίες με ομοειδείς δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένου της Ασίας-Ειρηνικού».

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Jens Stoltenberg τόνισε ότι οι Σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις και χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τις σημαντικές συνεισφορές της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ και τις αποστολές υποστήριξης KFOR στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, αντίστοιχα./ibna