Ελλάδα: Εκ νέου απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων

Ελλάδα: Εκ νέου απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων

Απαγόρευση των υπαίθριων συγκεντρώσεων για περισσότερα από 100 άτομα ανακοίνωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) από την 26η Ιανουαρίου και μέχρι την 1η  Φεβρουαρίου.

Για πολλοστή φορά, με όχημα την πανδημία, λαμβάνεται απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων. Η απαγόρευση έρχεται τη στιγμή που εντείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για τις αλλαγές που επιχειρούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των πανεπιστημίων.

Είχαν προηγηθεί οι απαγορεύσεις των συναθροίσεων για τις εκδηλώσεις μνήμης της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 στις 17 Νοεμβρίου, και της δολοφονίας από Ειδικό Φρουρό του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Μετά από πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πολιτικών και κοινωνικών φορέων, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνησε ότι η απαγόρευση «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση».

Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται σε μια περίοδο όπου έχει αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων και ο συνωστισμός είναι μόνιμο φαινόμενο.

‘Έτσι με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα 26 Ιανουαρίου 2021 έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα.

Στην έκδοση της απόφασης απαγόρευσης των συναθροίσεων ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη, των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Επίσης ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων και η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

-διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

-διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις./ibna