Βόρεια Μακεδονία: Υπέγραψε το διάταγμα για την απογραφή ο Pendarovski

Βόρεια Μακεδονία: Υπέγραψε το διάταγμα για την απογραφή ο Pendarovski

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, μετά από διαβουλεύσεις με νομικούς εμπειρογνώμονες, υπέγραψε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το διάταγμα για την έκδοση του νόμου για την απογραφή του πληθυσμού, των νοικοκυριών και των κατοικιών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το 2021

Ο Stevo Pendarovski αναμένει ότι η διαδικασία απογραφής δεν θα πολιτικοποιηθεί και τα δεδομένα που λαμβάνονται θα είναι χρήσιμα για τη συνολική ανάπτυξη, η οποία θα επιτρέψει τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων στρατηγικών σε ζωτικούς τομείς της χώρας.

Το νομοσχέδιο είχε περάσει από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα με τις ψήφους των 62 βουλευτών των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE απείχαν από την ψηφοφορία. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 120 έδρες.

Η απογραφή θα διεξαχθεί κατά την περίοδο από την 1η έως την 21η Απριλίου 2021.

Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE όμως προειδοποιεί ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της απογραφής, κατηγορώντας τον Zoran Zaev, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, και τον Ali Ahmeti, τον αρχηγό του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, για απόπειρα αλλοίωσης της δημογραφικής σύστασης της χώρας.

Επίσης το VMRO-DPMNE καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος Stevo Pendarovski ενεργεί σαν «υποτελής» του Zoran Zaev και θα φέρει την ίδια ευθύνη με τον πρωθυπουργό για «την αποτυχία της απογραφής»./ibna