Βουλγαρία: Το 70% των επιχειρήσεων έχουν επιδεινώσει τους δείκτες τους

Βουλγαρία: Το 70% των επιχειρήσεων έχουν επιδεινώσει τους δείκτες τους

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία έχει επιδεινωθεί λόγω της κρίσης με το COVID-19 για το 89% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα του Βουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ για το 9% δεν υπήρξε αλλαγή και μόνο το 2% δήλωσαν αισιόδοξοι.

«Το 2020, δεν υπήρξε ούτε περιβάλλον, ούτε επιχειρηματικότητα. Ήταν μια τερατώδης χρονιά. Οι εταιρείες εργάστηκαν για 7-8 μήνες για ολόκληρη τη χρονιά, είχαμε ανέργους στον τουρισμό και ανθρώπους που ζούσαν στα σπίτια τους με τις οικογένειές τους. Το μόνο κόστος που έκαναν ήταν για φαγητό και πιτζάμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Bουλγαρικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Radosvet Radev, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία.

Η αξιολόγηση της κατάστασης των επιχειρήσεων είναι παρόμοια και από τα στελέχη των επιχειρήσεων. Το 70% εξ αυτών δηλώνουν επιδείνωση των οικονομικών δεικτών τους, το 22% δηλώνει ότι δεν έχουν καμία αλλαγή και 7% έχουν επιτύχει ανάπτυξη.

«Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος συνδέεται επίσης με την κακή εργασία των θεσμικών οργάνων, όπως το Υπουργικό Συμβούλιο, το δικαστικό σώμα, τη φορολογική διοίκηση, αλλά στην πρώτη θέση είναι η Εθνοσυνέλευση με δυσπιστία 90%. Οι επιχειρηματίες συνειδητοποιούν ότι ορισμένα από τα προβλήματά τους προήλθαν από ανεπαρκείς νόμους. Ορισμένα από αυτά διορθώθηκαν περίεργα μέσα σε λίγες ώρες ή με βέτο από τον πρόεδρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το 56% των ερωτηθέντων ανέβαλε οποιαδήποτε επένδυση στο εγγύς μέλλον. Το Βουλγαρικό Εμπορικό Επιμελήτηριο πιστεύει ότι το φορολογικό μοντέλο της Βουλγαρίας είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα και πρέπει να διατηρηθεί./ibna