Borrell: Δεν είναι έτοιμη η λίστα νέων καταχωρίσεων στις κυρώσεις για την Τουρκία, αλλά δεν έχει παραμεριστεί

Borrell: Δεν είναι έτοιμη η λίστα νέων καταχωρίσεων στις κυρώσεις για την Τουρκία, αλλά δεν έχει παραμεριστεί

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, υπό την Προεδρία του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Josep Borrell, σημείωσε ότι «στο τέλος της σημερινής συνάντησης συζητήσαμε και τις σχέσεις μας με την Τουρκία, όπως ταυτοποιήθηκαν στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Λάβαμε υπ’ όψιν μας το σημαντικό μήνυμα που εστάλη έκτοτε από τις τουρκικές Αρχές, καθώς και τις χειρονομίες που έγιναν. Επιβεβαιώνουμε τη σημασία των επαφών με την Τουρκία προκειμένου να προχωρήσουμε και να εδραιώσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία.

Σήμερα ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προσφέρει μία σταθερή βάση για την αντιμετώπιση διαφορών σε σχέση με θαλάσσια θέματα. Δεδομένου ότι υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Θα είναι εξίσου σημαντικό να εξασφαλιστεί η επανέναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και επί τη βάσει της σχετικής διαδικασίας. Οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Η ΕΕ είναι έτοιμοι να προσκληθεί με καθεστώς παρατηρητή, όπως συνέβη και σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών.

Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αυτές και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε σχέση με την Τουρκία εν όψει της Έκθεση που θα παρουσιάσω – από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο Μάρτιο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, από κάθε άποψη. Ταυτόχρονα, το COREPER θα συνεχίσει τις εργασίες του, συμφώνως προς τα ως άνω Συμπεράσματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται το θέμα των περαιτέρω καταχωρίσεων στον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, και εάν έχει αποφασιστεί να παγώσει το θέμα λόγω των προσφάτων δειγμάτων καλής συμπεριφοράς της Τουρκίας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η λίστα των νέων καταχωρίσεων δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά δεν έχει παραμεριστεί. Οι εργασίες συνεχίζονται, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία και ποιο ήταν το μήνυμα που έλαβε η ΕΕ από τον Υπουργό της Τουρκίας αλλά και το μήνυμα που έστειλε η ΕΕ στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, o Josep Borrell ανέφερε ότι υπήρξαν συζητήσεις με τον Mevlüt Çavuşoĝlu σχετικά με τα ζητήματα που προκάλεσαν προβλήματα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας το 2020 και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να κοιτάξουν προς μια καλύτερη συνεργασία και καλύτερη γειτονία.

Ο ‘Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο εκνευρισμός που δηλητηρίασε τις σχέσεις το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο έχει σταματήσει, καθώς δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία ή δραστηριότητες γεώτρησης και σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική και να τη χρησιμοποιήσουν θετικά, ούτως ώστε να επιτύχουν συμφωνίες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. «Η ανησυχία μου», πρόσθεσε, «είναι ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και πως όλα τα θέματα που δυσκόλεψαν τις σχέσεις των δύο πλευρών το 2020, όπως στην Κύπρο ή τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θα πρέπει να διατηρηθούν σε ηρεμία, ούτως ώστε να υπάρξει μια καλή ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συζήτηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών με κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να τερμάτισε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες και να έχει διάρκεια.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες. Πρώτον την απειλή των κυρώσεων, δεύτερον στην οικονομική κατάσταση στη χώρα και τρίτον στην εκλογή Biden στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της ΕΕ, υπάρχει διάθεση και θέληση για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, στη βάση των ίδιων συμπερασμάτων, συνεχίζεται η προεργασία για την υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων. Οι εξελίξεις, είτε προς τη μία είτε προς της άλλη κατεύθυνση εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί η ίδια η Τουρκία./ibna