Μαυροβούνιο: Δεν τα παρατάμε για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία, ισχυρίζεται ο Krivokapić

Μαυροβούνιο: Δεν τα παρατάμε για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία, ισχυρίζεται ο Krivokapić

Υπάρχει κάποιος για να υποδεχθεί τη Σέρβα Πρωθυπουργό Άννα Brnabić στο Μαυροβούνιο, αλλά το ερώτημα είναι αν θα βρει χρόνο να έρθει, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Σερβία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucić δήλωσε νωρίτερα ότι η Brnabić δεν μπορούσε να πάει στο Μαυροβούνιο γιατί, όπως ανέφερε, δεν υπήρχε κανένας για να την υποδεχθεί.

Ο Krivokapić δήλωσε στο MINA ότι το ερώτημα δεν ήταν ποιος θα υποδεχόταν τον Πρωθυπουργό της Σερβίας.

“[Το ερώτημα είναι] Αν θα βρει χρόνο να έρθει και να χαιρετήσει όλους εκείνους που θα ήθελαν να τη δουν στο Μαυροβούνιο, επειδή είναι η πρωθυπουργός της αδελφικής και γειτονικής Σερβίας,» δήλωσε ο Krivokapić.

Όπως τόνισε, οι πολίτες της Σερβίας και του Μαυροβουνίου θέλουν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις.

«Οι λαοί μας δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μορφή τεχνικών ζητημάτων όπως αν η Πρωθυπουργός θα καλωσοριστεί από τον επιτετραμμένο ή από τον πρέσβη. Ακόμα και υπό αυτή την επίσημη έννοια, υπάρχει κάποιος για να την υποδεχθεί,» είπε ο Krivokapić.

Τόνισε ότι η πρόσκληση είναι ακόμα ανοιχτή «για τους πλησιέστερους γείτονές μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε αγάπη και φροντίδα για τους πολίτες μας, είτε ζουν στη Σερβία είτε στο Μαυροβούνιο.»

«Εκείνη και όλοι από τη Σερβία είναι ευπρόσδεκτοι, γιατί δεν θα σταματήσουμε να ομαλοποιούμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών,» δήλωσε ο Krivokapić.

Όπως ανέφερε, η παραίτηση από κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν παραίτηση από συγγενείς, αδέλφια, φίλους, ιστορία και παράδοση.

«Και καταργήσαμε ένα καθεστώς, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι προσπάθησε να μας πάρει όλα αυτά,» προσέθεσε ο Krivokapić.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Brnabić δήλωσε ότι «είναι άβολο να επισκεφθεί κανείς μια χώρα η οποία έχει απελάσει τον πρέσβη σου και τον χαρακτήρισε persona non grata».

«Ελπίζουμε ότι το ζήτημα (του πρέσβη) θα επιλυθεί. Σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του διαλόγου και της συνεργασίας, η κυβέρνηση της Σερβίας και η κρατική ηγεσία έχουν δείξει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία με το Μαυροβούνιο για εμάς αυτή τη στιγμή,» δήλωσε η Brnabić. /ibna