Κροατία: Η διπλωματία εμβολίων μετατράπηκε σε πειρατεία εμβολίων, λέει ο Plenković

Κροατία: Η διπλωματία εμβολίων μετατράπηκε σε πειρατεία εμβολίων, λέει ο Plenković

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η διπλωματία εμβολίων COVID μετατράπηκε σε πειρατεία εμβολίων», προσθέτοντας ότι είναι δυνατή μια κοινή αγωγή της ΕΕ εναντίον των κατασκευαστών εμβολίων εφόσον δεν πληρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις.

Μιλώντας στον Τύπο, ο Plenković δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σταθερή θέση την Πέμπτη ότι οι τελικές προθεσμίες πρέπει να τηρηθούν.

Ορισμένες χώρες πληρώνουν περισσότερα ανά δόση από όσα έχει πληρώσει η ΕΕ, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν ήταν μέρος της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Κροατία δεν έχει καταφύγει σε άλλα εμβόλια ακόμα, καθώς η συμφωνία προέβλεπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δε θα έρθουν σε επαφή με τους ίδιους τους κατασκευαστές.

«Μόλις συμβεί αυτό, δεν υπάρχει κοινή συμφωνία. Η κοινή συμφωνία πρέπει να διασφαλίσει ότι ο ευάλωτος πληθυσμός στο σύνολό του θα έχει καλυφθεί έως το καλοκαίρι, αυτό είναι το πιο σημαντικό», είπε.

Η Ιταλία ετοιμάζει αγωγή εναντίον της Pfizer, με τον Plenković να πιστεύει ότι θα είναι κοινή πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή υπέγραψε τη συμφωνία «εκ μέρους μας».

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές και θα προσφέρει υψηλότερη τιμή όπως κάνουν ορισμένες χώρες, είπε ότι δεν βλέπει τη λογική πίσω από μια τέτοια κίνηση.

«Πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα σε εμάς και όχι το αντίστροφο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Κροατία θα παράσχει τις απαραίτητες δόσεις για τη χορήγηση του δεύτερου εμβολίου σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί. «Ακούσατε τους επιδημιολόγους. Η προθεσμία λήγει σε 21 ημέρες… Δεν υπάρχει κίνδυνος κάποιος που έχει λάβει το πρώτο εμβόλιο να μην λάβει τη δεύτερη δόση εγκαίρως», είπε.

Όσο για τους πολιτικούς, είπε ότι υπήρχαν λιγότεροι από εκατό σε εθνικό επίπεδο που είχαν εμβολιαστεί, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλό να εμβολιάζονται υπουργοί που δεν έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς για τη χαλάρωση των επιδημιολογικών μέτρων και την πιθανότητα επαναλειτουργίας καφετεριών και εστιατορίων τον Φεβρουάριο, ο Plenković δήλωσε ότι αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση.

Σε επίπεδο ΕΕ, επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη προσοχή λόγω των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Η δυναμική εμβολιασμού έχει αλλάξει λόγω της επιβράδυνσης της παράδοσης, γεγονός το οποίο επίσης απαιτεί προσοχή, είπε.

«Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή από ό,τι συνήθως, αλλά αυτές δεν είναι ιδανικές περιστάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μετά τη χθεσινή συζήτηση, πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε ο Plenković. /ibna