Πρώτο κρούσμα μετάλλαξης κορωνοϊού στη Σλοβενία

Πρώτο κρούσμα μετάλλαξης κορωνοϊού στη Σλοβενία

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Janša επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι η χώρα κατέγραψε την πρώτη περίπτωση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης του κορωνοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο «πρώτος επιβεβαιωμένος ασθενής» είναι υπήκοος του Κοσσυφοπεδίου με προσωρινή διαμονή στη Σλοβενία, ο οποίος έφτασε από το Βέλγιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Janez Janša.

Ο υπήκοος του Κοσσυφοπεδίου βρισκόταν στο Βέλγιο για δουλειά με την εταιρεία του. Έφτασε στη Σλοβενία ​​το Σάββατο και υποβλήθηκε σε έλεγχο δύο φορές, με ένα θετικό και ένα αρνητικό τεστ, δήλωσε ο Janša στην ειδική συνέντευξη τύπου.

Ο άντρας φέρεται να χρησιμοποίησε το αρνητικό τεστ για να διασχίσει τα σύνορα, ωστόσο εντοπίστηκε όταν οι βελγικές αρχές ενημέρωσαν τις σλοβενικές αρχές μέσω ενός συστήματος ταχείας αναφοράς.

Ένα νέο τεστ κατά την άφιξη εμφανίστηκε θετικό. Ο άντρας δεν φαίνεται να είχε έρθει σε επαφή με άλλα άτομα. «Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, ο κίνδυνος δεν ήταν μεγάλος,» δήλωσε ο Janša.

Προειδοποίησε ότι, εκτός από την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση, υπάρχουν και άλλες δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης του κορωνοϊού από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον έλεγχο 80 σλοβενικών δειγμάτων, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου να κυκλοφορεί ήδη στη Σλοβενία εδώ και κάποιο διάστημα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) σχεδιάζει να ελέγξει αναδρομικά τους ελέγχους από όλες τις περιοχές οι οποίοι βγήκαν θετικοί από τις 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποκτήσει «μια αρκετά σαφή εικόνα» του πιθανού επιπολασμού της μετάλλαξης από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα.

Αυτό κατέστη εφικτό αφού οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έλαβαν την Παρασκευή ειδικά κιτ δοκιμής από τη Σλοβακία που ανιχνεύουν την μετάλλαξη από το ΗΒ.

Ο Janša ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την παροχή των κιτ. Είπε ότι η Σλοβενία ​​θα παραγγείλει επίσης τέτοιο εξοπλισμό, ωστόσο σημείωσε ότι η διαθεσιμότητά του στην αγορά ήταν περιορισμένη.

Όσον αφορά τη συνολική επιδημιολογική κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή παραμένει στάσιμη.

Ενώ τα νηπιαγωγεία και οι τρεις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη, όπως είχε προγραμματιστεί μετά από σχεδόν τρεις μήνες κλεισίματος, ο Janša σημείωσε ότι η κατάσταση ήταν επιρρεπής σε αλλαγή σε περίπτωση που η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου γίνει πιο διαδεδομένη.

«Αντιμετωπίζουμε πολύ απαιτητικές στιγμές και πολύ δύσκολες εβδομάδες διαφαίνονται στον ορίζοντα … Είναι ακόμη πιο σημαντικό να συμμορφώνεται κανείς με κάθε κανόνα υγιεινής και κάθε προστατευτικό μέτρο,» είπε.

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες, η Σλοβενία ​​δεν έχει ακόμη αποφασίσει να επιβάλει τη χρήση μάσκας καλύτερης ποιότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Janša παρόλα αυτά παρότρυνε τους πολίτες να φορούν χειρουργικές ή FFP2 μάσκες όταν είναι δυνατόν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ποσότητες εμβολίων που καταφθάνουν στη Σλοβενία ​​δεν έχουν αλλάξει και θα παραδοθούν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. «Πρόκειται για τακτικές εβδομαδιαίες παραδόσεις από τη Biontech Pfizer, αρκετές για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση, αλλά και για να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στην πρώτη ομάδα προτεραιότητας άνω των 80 ετών,» δήλωσε ο πρωθυπουργός . /ibna