Σερβία: Υπάρχουν άλλοι που κινδυνεύουν περισσότερο από μένα δήλωσε ο Vučić, ενώ συνεχίζεται ο μαζικός εμβολιασμός

Σερβία: Υπάρχουν άλλοι που κινδυνεύουν περισσότερο από μένα δήλωσε ο Vučić, ενώ συνεχίζεται ο μαζικός εμβολιασμός

Συνεχίζεται ο μαζικός εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό στην Σερβία, ο οποίος ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου, με πάνω από 30.000 να είναι οι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η Σερβία έχει προπληρώσει ήδη για 6,8 εκατομμύρια εμβόλια από τις εταιρίες Pfizer-Biontech, Sputnik-V, Sinopharm, Moderna και Astrazeneca. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη Σερβία έχουν παραλάβει περίπου 100 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech, 2.400 δόσεις του Sputnik-V ενώ αναμένεται να φτάσουν άλλες 500 χιλιάδες δόσεις την ερχόμενη βδομάδα. Σε 1 εκατομμύριο ανέρχονται οι  δόσεις από το SinoVAc της Sinopharm ενώ αναμένεται άλλο ένα εκατομμύριο μέσα στον Γενάρη. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει και μια παρτίδα 800 χιλιάδων δόσεων Astrazeneca. Η εκτίμηση των αρχών είναι ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ικανοποιητικός αριθμός πολιτών ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας.

Για την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την προμήθεια των εμβολίων μίλησε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić στην τηλεόραση Prva την Κυριακή.

«Είχαμε άυπνες νύχτες, σε συζητήσεις με παγκόσμιους ηγέτες. Πολλές χώρες στην περιοχή δεν έχουν το εμβόλιο. Προς το παρόν, μόνο η μικρή Μάλτα βρίσκεται μπροστά μας στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκων» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι ανησυχεί για το εμβόλιο.

«Σήμερα (χτες) αναμένουμε ότι 50.000 άτομα θα εμβολιαστούν, υπάρχουν ουρές παντού» είπε ο Σέρβος Πρόεδρος.

«Διάβασα εδώ και πολύ καιρό ότι το κινεζικό εμβόλιο είναι το καλύτερο και προσπάθησα να το πάρω. Εξοργίστηκα, ήμουν τόσο θυμωμένος όταν είδα τα αιτήματα των προμηθευτών. Ορισμένες δυτικές χώρες έχουν παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από ό, τι οι πολίτες τους» είπε ο Vučić εξηγώντας την πορεία λήψης εμβολίων προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν έχει λάβει ακόμα εμβόλια από το πρόγραμμα Covax.

Ο Vučić σημείωσε ότι χωρίς το πρόγραμμα Covax, έχουν παρασχεθεί 1.150.000 εμβόλια.

«Δεν πήραμε πολλά από τους Ρώσους. Το ρωσικό εμβόλιο είναι υπέροχο, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο ώστε να μπορούμε να κάνουμε αυτό το εμβόλιο εδώ. Μιλάμε επίσης με την Astra Zeneca. Θα αναζητήσουμε και θα βρούμε έναν τρόπο» δήλωσε ο Vučić και πρόσθεσε ότι όλοι όσοι έλαβαν το εμβόλιο θα λάβουν επίσης την επαναληπτική δόση.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε το κινέζικο εμβόλιο πουθενά, γιατί οι Κινέζοι φίλοι δεν το επιτρέπουν. Θα είμαστε εκ των πραγμάτων μπροστά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον εμβολιασμό, κάτι που είναι ένα απίστευτο γεγονός» δήλωσε ο Vučić.

Συνεχίζοντας είπε ότι το κράτος εισήγαγε κινεζικά εμβόλια χωρίς μεσάζοντες, αλλά ότι δεν πρέπει να παρέχουμε στοιχεία για την τιμή. Ο Vučić επεσήμανε επίσης ότι η Σερβία πλήρωσε πολύ λιγότερο για το κινεζικό εμβόλιο από την πλήρη τιμή του.

«Τον Οκτώβριο, έγραψα στον Xi Jinping, τον παρακάλεσα και η τιμή μειώθηκε δραστικά. Περιμέναμε 250.000 δόσεις ρωσικού εμβολίου, αλλά έχασαν πολλά εμβόλια λόγω του αντιδραστήρα. Είμαστε πρώτοι στη λίστα προτεραιοτήτων τους και οι Ούγγροι είναι οι δεύτεροι» τόνισε ο Vučić.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο βοήθειας τις επόμενες δέκα μέρες για ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.

Σε ερώτηση για το πότε θα εμβολιαστεί, ο Aleksandar Vučić σημείωσε ότι παρότι πληροί τις προϋποθέσεις για να εμβολιαστεί δεν το έχει αποφασίσει ακόμα, επισημαίνοντας ότι αυτό που τον εμποδίζει να εμβολιαστεί είναι ότι υπάρχουν εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο.

Όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές και την κάθοδο του στις επερχόμενες εκλογές το επόμενο έτος, ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν είναι απλώς ζήτημα μιας απόφασής μου, αλλά και ένα σύνολο περιστάσεων. Τώρα δεν ξέρω πραγματικά. Θέλω οι πολίτες της Σερβίας να έχουν κάποιον που μπορεί να πολεμήσει γι ‘αυτούς» απάντησε ο Σέρβος Πρόεδρος. Δεν ενδιαφέρομαι για τις εκλογές αυτή τη στιγμή, θα τις αντιμετωπίσω όταν έρθει η ώρα. Τώρα ενδιαφέρομαι για την υγεία των ανθρώπων και πώς να προσφέρω στους ανθρώπους προστασία από αυτόν τον φαύλο ιό»./ibna